Ghee

 
 
Igår var det handlingsdags för veckans mat, och från morgonen satt jag och läste lite om oljor och dess påverkar på våra kroppar, efter ett tips från en LCHF-grupp på Facebook om inflammatoriska fetter. Vissa fetter ökar inflammationerna i kroppen mer än andra, och bör undvikas pga. av deras höga värde av Omega 6.
 
De bästa fetterna är kokosolja, smör och olivolja - som alla tre innehåller mindre mängd omega 6 än andra fettkällor. Jag brukar använda rapsolja till att göra majonnäs med, men efter att ha läst detta så fick jag tänka om, då det innehåller en lite större mängs omega 6.

Så igår gjorde jag egen ghee, som kort och gott är en variant av skirat smör. I processen för att göra ghee separeras mjölkprotein och fett. Mjölkproteinet silar man bort, och kvar blir endast fettet.
 
Gör så här:

250g smör
 
1. Lägg smöret i kastrullen och smält på låg värme.
2. Låt smöret sjuda till det börja bilda fast skum på ytan.
3. När skummet blivit gyllenbrunt, ta en sked och ta bort så mycket av skummet från ytan som du kan. Du bör nu tydligt se en seperation mellan mjölkproteinet som ligger på botten och smöroljan.
4. Låt det smälta smöret svalna under några minuter.
5. Filtrera det smälta smöret genom ett flergångskaffefilter eller en ostduk ner i en värmetålig behållare till exempel en glasburk.
6. Nu är din ghee färdig, låt den svalna.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



RSS 2.0