Rättikagratäng


Receptet på rättikagratängen ser ut så här:
1kg rättika
1 krm salt
2 lit vatten
2 skalade gula lökar
3-5 pressade vitlöksklyftor
3 dl creme fraiche
3 dl vispgrädde
200 gr Philadelphiaost
salt + peppar
3 dl riven ost (jag använde både västerbottenost och parmesan!)
Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva rättikan tunt. Koka upp vatten med salt och lägg i rättikan. Låt koka i ca 20 minuter. Låt sedan rättikan rinna av en stund. Skiva lök och vitlök.
Blanda creme fraiche, grädde och philadelphiaost och krydda med salt och peppar. Varva sedan rättika och lökar i en ugnsfast form. Man kan med fördel varva med creme fraicheblandningen också, så att det riktigt gosar ner sig med rättikan och lökarna, haha :D
In i ugnen i ca 40 minuter. När det är ca 10 minuter kvar, ta ut formen och toppa gratängen med riven ost – in i ugnen igen och ta ut när osten smält och fått färg!
SÅ. JÄDRANS. GÖTT!