Tillbaka och förkyld!

 
 
Hej på er! Nu har det varit tyst här väldigt länge - så tråkigt! Jag har varit på en liten husbilsesmester på Lofoten i Norge, därav tystanden här :) Dessutom så har jag varit förkyld(!!!) de 12 senaste dagarna och det känns bara som att det går runt och runt och vägrar ge med sig.

I förrgår och idag så blev jag riktigt less på att bara sitta hemma och krya på mig, så jag har tagit två lugna pass på gymmet, med lite PW på bandet och lätt rehabträning för min rygg, mina axlar och min nacke. Jag har haft problem under förkylningstiden med ont i just nacken och huvudet, vilket så klart gick över så fort jag fick värma upp musklerna och lederna lite i gymmet :) Nu hhoppas jag bara att den lilla styrketräningen inte förvärrar förkylningen ;)
 
Och spinningen! Som jag saknar spinningen! På söndag är det tamigfan dax och jag skiter i om jag är dålig då. Det är bara ett Soft Spin-pass så oavsett blir det väldigt lugnt :)
 

Citron- och kokosbitar


 
Det var riktigt länge sen som jag bakade något - ja om man bortser från jordgubbstårtan jag gjorde för några helger sen! Jag har letat runt lite efter recept och fastnade bland annat för detta hos grymma 56kilo. Min kaka blev lite annorlunda till utseende än hennes - jag vet inte varför men det kan bero på att jag inte körde kakbottnen i en matberedare utan bara knep ihop den för hand.

Det är en Citron- och kokosbit och var i alla fall såååå sjuuuukt gooood! Syrlig, mjuk!  Här är hennes recept (som ni också kan hitta på hennes blogg HÄR!):

Smördegen
  1. 2,5 dl mandelmjöl
  2. Sötning motsvarande sötman från 0,5 dl socker
  3. 1,5 dl rostade kokosflingor
  4. 80 gram smör
  5. 0,5 msk fiberhusk
Fyllningen
  1. 2 ägg
  2. 1 msk citron cocosa kokosfett (eller annat kokosfett)
  3. Sötning motsvarande sötman från 1-1,5 dl socker *
  4. Saften av 1/2 ekologisk citron + skalet av 1 hel (dubbla om smaklöst kokosfett används)
  5. 2 msk mandelmjöl
  6. 1 tsk bakpulver
  7. 1 tsk fiberhusk
  8. 0,5 tsk vaniljpulver eller lite vaniljessens
  9. 1 nypa salt
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Lägg folie eller bakpapper i en form på ca 20 x 20 cm. Smörj.
  3. Rosta kokosflingorna och blanda sedan alla ingredienser till smördegen i en matberedare med knivar. Kör tills allt har gått ihop.
  4. Tryck ut i form.
  5. Grädda i ca 20 minuter, håll koll så det inte bränns.
  6. Under tiden, kör ihop ingredienserna till fyllningen till en slät smet.
  7. Ta ut smördegen och häll fyllningen ovanpå.
  8. Grädda i ca 20 minuter till.
  9. Låt svalna (ställ gärna kallt i en timmes tid) och skär sedan lagom bitar. 10 bitar för en dessert och i 20 bitar för en (i mitt tycke) lagom godbit.
  10. Pudra med florsocker eller Sukrin Melis eller varför inte kokosflingor?
  11. Servera gärna lite kokosgrädde till (Garants behöver man inte vispa) eller vispad grädde.




I min matlåda: Krämig moussaka

 
 
 
För några dagar sen åt jag moussaka för första gången någonsin. Har varit lite tveksam till kobon köttfärs/aubergine, men JÄVLAR vad gott det var! Jag hade ganska mycket kanel i och det gjorde hela rätten tycker jag, fy så gott :) Den blev oerhört krämig och god!

Gör så här:

2 auberginer
örtsalt
olja
en gul lök
två vitlöksklyftor
500g köttfärs
ca 100-150g tomatpuré
en skvätt oxfond
en skvätt grädde
salt, peppar
ca 2msk kanel
2dl grädde
2dl creme fraiche
2 äggulor
2dl riven ost
lite kanel
ännu mer riven ost (till topping!)
 
Sätt ugnen på 175 grader. Skiva auberginerna i tunnare skivor och lägg ut på bakplåtspapper på en plåt. Krydda på med örtsalt och droppa över olivolja. Grädda i ugnen i ca 5-10 minuter.
Stek löken och vitlöken så att de blir glansiga. Höj värmen och tillsätt färsen, stek tills att den fått fin färg. Tillsätt tomatpuré, oxfond, salt, peppar, kanel och en skvätt grädde och låt allt puttra ihop.
Gör en oststås genom att blanda 2dl grädde, creme fraiche, äggulor, ost och kanel i en kastrull. Värm under omrörning tills att osten har smält.

Smöra en ugnsform och varva köttfärs, auberginer och ostsås. Toppa med riven ost, och skjuts in i ugnen i ca 40-45 minuter. Servera med en enkel sallad med tomater! :)
 
 
 
 
 

Sofies bästa pannkakor

 
 
 
 
Detta var längesen!  Väldigt mättande och goda, enkla att göra. Nytt för denna gången är tillbehören: Några klickar smör, lite lingonsylt, kanel och ytte-pytte sötning!
 
Recept för 2 personer

4ägg
2dl grädde
4msk mandelmjöl
3tsk kokosmjöl
3tsk fiberhusk
1,5 tsk bakpulver
Sötning (jag använder Sötströ!)
Salt

Vispa ihop alla ingredienser, hetta en stekpanna och stek med ett tunt lager smet i smör.
Servera med det du gillar! Idag hade jag smör och sötströ (bästa! älskade det när vi åt pannkakor som inte var LCHF också!). Annars så är det ju fantastiskt gott med hallon och grädde med :)

 

Bacon och ägg till frukost/lunch

 
 
 
 
Hej på er! Helgen har spenderats i byn Ringvattnet där jag har hjälpt till på en 24-timmars gäddfisketävling :) Nu är jag hemma igen och har precis varit ute på en väldigt varm tur. Fy fan för sol. Sammanlagt 45 minuter pw och 20 minuter löpning. Fortsätter med mina små 3km-löpturer så att knäna inte börjar bråka :) Ser till att variera att sprigna snabbare / lugnare så att knäna ska få lite variation.

Lunchen såg i alla fall ut som ovan. Har aldrig under mina snart två år med LCHF varit ett speciellt stort fan till bacon och ägg till frukost (haha, alla verkar ju tro att det är standard när man nämner lågkolhydratskost ;))), men nu har det börjat ändrats på. De senaste frukostarna/luncherna har faktiskt sett ut så här på ett eller annat sätt. Har haft svårt för varm mat till frukost, men lurar man sig själv och äter det vid lunchtid blir det okej, haha ;)

Här på tallriken:
4 skivor bacon som steks i ca 3msk smör. Knäck i två-tre ägg, salta lite, peppra och krydda med tex. chilikrydda som jag har gjort! Stek tills att vitan har stannat. Så gott!

Kycklingburgare och Erik Lallerstedts Mango-chilisås

 
 
 
MUMS! Dagens middag: Kycklingburgare med ost, avokado, sallad, lök, paprika, avokado, knaperstekt bacon och Erik Lallerstedts Mango-chilisås. FY FAN VAD GOTT! Och har ni inte smakat såsen, GÖR DET! Den var helt underbar. Lite mycket kollisar (7,8 per 100g), men den är vär det ;)
 
Gör burgaren så här:

500g kycklingfärs
2 ägg
0,5dl grädde
1 gul lök
ca 1 dl riven ost
En skvätt kycklingbuljong
En skvätt soja
Rikligt med paprikapulver
salt + peppar
 
Blanda ihop alla ingredienser väl, forma till burgare och stek i smör. Jag steker så att burgarna får fin färg på båda sidor, sen får dom åka in i ugnen på ca 200grader i sisådär 15-20 minuter.
 

Just nu! Mer PW's!

 
 
 
 
Det blir lite för tyst här emellanåt, kan jag tycka :) Ska försöka bättra mig - dock så är mina dagar ganska enformiga och det är ju inte speicellt kul att skriva om samma sak varje dag!

Idag tog jag för första gången på ett bra tag på mig mina springskor (som förövrigt är så grymt sköna! Älskar dom!) igen. Det känns i kroppen att det var längesen jag var ute och powerwalkade. Jag har haft väldigt ont i ryggen i en vecka nu, och det enda jag kan tänka på att jag har gjort annorlunda än tidigare veckor är att jag knappt har promenerat något alls.

Så så fick det bli idag! Och visst har jag rätt - under och efter promenaden känns ryggen mycket myyyycket bättre. Måste bättra mig med PW'sarna! 1h och 10 min blev det, en tur uppför slalombacken, samt 20 minuter löpning på det. Skönt att röra på sig utomhus emellanåt :)
 
Ryggonten kan också ha med skivstångspassen jag går på att göra. Kan tänka mig att vissa övningar där inte är speciellt bra för min nacke / rygg eller mina axlar med snabba byten och att jag ibland blir ofokuserad på hållning. Ska i fortsättningen bara gå på ett pass i veckan, så får resten bli spinning / rehabträning i gymmet istället!




RSS 2.0