Planeringsbok

 
 
Igår införskaffades en moleskineskrivbok för LCHF! För vecko- och månadsplaneringar, recept m.m. Nu har jag skrivit ner alla strika frukostar till att börja med, för att ha koll på vad som är ok. Just nu främst med fokus på Skaldemans mat för gruppen 50+ (som jag ska försöka äta som under september månad) :) Pirrigt men det kommer nog gåg bra, hoppas jag!

Tacos!

 
 
 
Idag blev det tacos till middag. Och för första gången testade jag att äta det med ostchips. Varför har jag inte gjort det förut? Det var ju kanon! :)

Ostchipsen är enkla att göra: jag rev en rejäl hög med parmesanost samt en hög med grevé. Sätt ugnen på 200grader och lägg upp osthögar på ett bakplåtspapper på en plåt. Krydda varje hög med lite chilikrydda. In i ugnen tills att chipsen har fått en fin gyllene färg. För mig får dom gärna vara lite mörkbrända i kanterna! Låt svalna en aning innan dom äts.

Grekisk pytt-i-panna

 
 
 
 
 
Detta är min absoluta favoriträtt NÅGONSIN och jag tycker att den slår allt. Mycket smak, härliga grönsaker och mör fläskfilé som har marinerats under natten. Till det en vitlökssås och smulad fetaost. Relativt mycket kollisar i en portion. Man får se till att äta lite mindre bara, alternativt spara in på kollisarna under dagen. Jag äter detta när jag verkligen vill lyxa med något fantastiskt gott!

Gör så här, för 6 portioner (med ca 10g kollisar per portion):

500g fläskfilé
Marinad:
1dl olivolja
0,5 dl tamarindsoja
3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 tsk färsk ingefära
salt + peppar
 
1 zucchini
2 stora tomater
2 paprikor (gärna gröna för att hålla nere på kollisarna)
2 röda lökar
1 paket fetaost
2dl creme fraiche
0,5dl majonnäs
2 pressade vitlöksklyftor
salt + peppar
 
Gör kvällen innan: Putsa fläskfilén och skär i mindre bitar. Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke och lägg ner fläskfilén. Rör om och täck med folie, ställ in i kylen under natten.
 
Middagsdagen: Sätt ugnen på 225 grader. Skär alla grönsaker i lika stora bitar. Blanda allt i en ugnsform och ställ in i ugnen ca 15-20 minuter. Rör om någon gång.
Ta ut fläskfilén ur kylen, fördela köttet och marinaden över grönsakerna. Sätt ugnen på grill, höj värmen till 275 grader och sätt in formen med grönsaker och kött högt upp i ugnen. Grilla tills att köttet är genomstekt. Ta ut ur ugnen, smula över fetaost.
 
Blanda creme fraiche, majonnäs, vitlök och smaka av med salt och peppar. Servera till pytten!

Kycklingburgare

 
 
 
 
Hamburgare var det väldigt väldigt längesen jag gjorde! Idag lbev det äntligen av och det blev supergott! Jag föredrar kycklingburgare framför nötfärsbugare, och då det var extrapris på kycklingfärsen idag så var det perfekt att passa på :) Tillbehören blir ju lite väl mycket kolhydrater, men det går ju att dra ner på om man väljer smarta tillbehör!
 
Gör kycklingburgarna så här, för 4 portioner (mindre än 1g kolhydrater per burgare):

500g kycklingfärs
1 msk dijonsenap
Salt + peppar
1 stor pressad vitklöksklyfta
Smör att steka i


Blanda ihop färsen med de övriga ingredienserna, mosa inte ihop allt för mycket. Forma 4 burgare av smeten. Hetta en stekpanna med smör och stek burgarna tills färdiga. Lite högre värme från början för att få fin stekyta på dom!

Jag lägger på någon skiva ost när burgarna nästan är färdiga, som får smälta på. Tillbehör kan, som på min tallrik vara tunt skivad paprika, tunt skivad rödlök, krispsallat, lite härlig surkål och någon sås - jag använde en het ostdipp (dock inte alls ok innehåll...) och en klick majonnäs. Mums!

Skaldemans LCHF

 
 
Det jag ser mest fram emot inför september och skolstart är att jag kommer kunna ha 100% fokus på bra mat utan snedsteg! Jag har under sommaren dessutom fått tag på två av Sten Sture Skaldemans böcker, "GI-NOLL! För kvinnor som vill äta sig smala" och "Kokbok GI-NOLL! Hälsokosten som retar alla läkare". Har ju redan en Skaldemanbok i Stockholm, men har länge velat ha dessa på då de är mer faktabaserade medan min andra är bara recept.
 
Hösten kommer att gå i Skaldemans tecken! Jag ska se till att äta mig genom alla böcker och riktigt komma in i Skaldemans tänk när det gäller LCHF - vilket jag anser vara de grundliga byggstenarna i hur LCHF ska vara. Idag har begreppet breddat på sig till något som jag itne riktigt är med på vilket är tråkigt, främst för de nybörjare som går på de kassa råd och tips som andra kommer med i tron om att det är LCHF. Man krånglar till det så mycket och jag tycker det är så himla synd.
 
Mamma och jag har under sommaren testat på några recept ur Kokbok GI-NOLL och har hittills inte alls blivit besivken. Goda, enkla recept även om receptbeskrivningarna är aningen lösa ;)

Ägglatte i nya muminmuggen!

 
 
Idag på min PW fick jag svänga in på Statoil för att hämta ut denna muggen som jag vunnit på Tradera! Passade bra att fylla på med ägglatte efter PW'n i muggen :)

Sammanlagt så blev det 7,3km! Och idag har jag träningsvärk efter gårdagens pass på gymmet. Skön känsla som vanligt!

Krämig spenat- och chevrépaj

 
 
 
 
Paj är ju otroligt tacksam mat, enkelt att göra och perfekt att ha med i matlådan! Detta är min favorit alla gånger - en spenat- och getostpaj med recept ur Anne Aobadias bok "Matkärlek". Pajdegen är min egen, och den är otroligt god måste jag säga. Precis som vanlig pajdeg.

Gör så här (ca 6-8 portioner, där en bit från 6 portioner landar på ca 4,5g kolhydrater!)
 
Pajdeg:
50g smör
3dl mandelmjöl
0,5dl sesammjöl
1 ägg
1 msk fiberhusk
0,5 tsk salt
 
Fyllning:
200g färsk spenat
Smör att steka i
1 vitlöksklyfta
1 krm mald muskot
salt och peppar
150g chevré
 
Äggstanning:
100g riven ost jag använde gräddost!)
4 ägg
2dl grädde
1 dl creme fraiche
salt + peppar
 
Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen, tryck ut i en springform och låt stå i kylen en halvtimme. Sätt ugnen på 175 grader och förgrädda skalet tills att det har fått fin färg.
Hacka spenaten grovt och finhacka löken. Bryn löken i smör och tillsätt sedan spenaten och fräs. Krydda med salt peppar och muskot.
Vispa ihop äggstanningen. Lägg den stekta spenaten i botten av pajskalet, häl på stanningen och skiva chevrén. Fördela ovanpå stanningen.
 
Grädda pajen i ugnen på 175 grader i ca 35-45 minuter!

STRIKT LCHF: Parmesanlax med sparris och räkor

 
 
 
 
 
Idag blev det parmesanlax till middag, recept ur Åses bok "Viktminskning med LCHF". Enkelt och gott! Här tillsammans med kokt sparris och färska räkor! Mums!

Gör så här (för 4 portioner, varav en portion landar på ca 3,5g kolhydrater):
 
500g laxfileer
2dl skalade räkor
1 knippe sparris
Smör
Salt+peppar
2dl creme fraiche
1dl grädde
2msk dijonsenap
ca 0,5 dl hackad dill
2dl riven parmesan
1 näve riven annan ost (gräddost tex)
 
Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra laxen, lägg i en smord ugnsfast form. Blanda creme fraiche, grädde, senap, dill och parmesanen, häll över laxen, toppa med den rivna osten. In i ugnen i ca 20-25 minuter.
Koka sparrisen, och servera tillsammans med parmesanlaxen. Toppa med en näve räkor och lite dill, och en citronklyfta!

Idag!

 
 
Nu var det ett tag sedan som jag uppdaterade här. Ska försöka skärpa mig :) Dålig uppdatering för mig brukar ju dock innebära lite variation i vardag, både när det gäller träning och mat vilket det har varit denna sommar. Samma likadant hela tiden! Pw's, gym, lunch, middag. Inga direkta utmaningar någonstans heller så då blir det liksom inte så mycekt att skriva om.
 
Men snart så! På måndag är jag tillbaks i Stockholm, vilket innebär skola, fasta rutiner, månadsutmaningar och allt sånt som är lite roligare att skriva om! Jag ser fram emot att strikta till kosten, att köra igång igen med min PT och att bara ge gärnet :D
 
Jag ser till att värma upp lite den här veckan, mjukstarta lite. Idag blir en strikt dag - till lunch strikta pannkakor/plättar med en klick kanelsmör, efter träning en liten bit fläskfilé och en liten bit kyckling med bearnaisesås + en kopp ägglatte, och till middag blir det ett nytt laxsrecept från 56kilos bok "Viktminskning med LCHF". Allt som allt landar jag på 7g kollisar idag! Kanon :)
 
Dessutom så har jag avverkat 8km PW och 45 minuter på gymmet där jag ökade vikt på alla mina övningar för en liten utmaning, vilket gick kanon.
 

Skaldemans sallad från Nizza

 
 
 
 
Idag blev det en enkel Sten Sture Skaldeman-sallad till middag! Snabb, enkel och god! :) Jag åt salladen med en klick majonnäs och en vinägrett som jag slängde ihop!

Gör så här, för två portioner (ca 3g kolhydrater för en portion):
4 kokta ägg
lite mindre än 0,5 rödlök
Crispsallat
1 burk tonfisk i olja
1 liten burk sardellfiléer
1 dl svarta oliver
 
Vinägrett:
0,5 tsk dijonsenap
2-3 msk vinäger
Olja
salt + peppar
Lite dragon

Koka äggen och låt svalna i kallt vatten. Skiva rödlöken i tunna skivor och lägg i en skål. Blanda tonfisken med salladen och blanda i skålen med rödlöken. Lägg på en tallrik, eller låt vara i skålen. Dela äggen i halvor och dekorera salladen med äggen, sardellfiléerna och oliverna.
Gör vinägretten: vispa ihop senapen med vinägern, vispa ner oljan lite i taget. Salta och peppra och krydda med dragon.

Servera salladen med vinägretten och / eller en klick majonnäs!




RSS 2.0