Krämig blomkålsgratäng

 

Idag har jag gjort en blomkålsgratäng som jag ska ha i mina matlådor till veckan! Tanken är att jag ska äta det med skinka eller kalkon och, alltså vanligt påläggskött till mackor. Kommer okcså att ha körsbärstomater till, så att det blir extra fräscht! Blomkålsgratängen är ju så mättande i sig, så det behövs ju inte något mastigt till.

Jag äter så SJUKT mycket blomkål, och har gjort det i kanske ett halvår nu. Så oerhört gott, smidigt och passar till i stort sett allt! Bäst gillar jag den kokt med några stora klickar smör till servering. Men det är ju såklart härligt med lite variation, och denna blomkålsgratäng är suverän och riktigt krämig :)

Jag gjorde så här:

1 påse frusen blomkål (ca 650g)
3dl grädde
3dl creme fraiche
200g philadelphiaost
salt, peppar, muskotnöt
Ost

Sätt ugnen på 225 grader. Tina blomkålen och fördela i en ugnsfast form. Lägg grädde, creme fraiche och philadelphiaost i en kastrull och koka upp - rör så att det inte bränner fast! Smaka av med kryddor. Häll över blomkålen, och toppa med massa ost!
Skjuts in i ugnen i ca 25 minuter!

Snabbt, enkelt och riktigt gott!


BÄSTA FRÖKNÄCKET!

 
 


Idag tog mitt kesobröd från förra helgen slut. Är lite less på mjukt bröd, så efter att ha checkat av skafferiet insåg jag att alla ingredienser till fröknäcke fanns! Hurra! Denna gång testade jag ett recept från Leila Lindholm, och det blev KANON! Jag har petat och ändrat lite i receptet. Mycket mycket mycket bättre än det recept jag använt mig av tidigare. Detta blev väldigt smakrikt och väldigt knaprigt - precis så som jag vill ha det!

I Leilas grudrecept så skrev hon att man skulle låta blandningen stå och "svälla" i EN timme. Skitsnack, tänkte jag, det behövs fan inte - så det fick räcka med 10 minuter. Blev kanonbra ändå! Vem orkar stå och vänta i EN TIMME på att "smeten ska svälla", när brödet dessutom ska vara i ugnen i över en timme? Nä, ingen! Bara onödigt, säger jag!

Brödet blev aningen salt med både salt i smet + på bröden, så gillar man inte för mycket sälta, välj bort en av salterna!

Gör så här:

2 plåtar

200 g solrosfrön
1 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
2 dl pumpakärnor
2 msk fiberhusk
2 msk mandelmjöl
1 tsk salt
5 dl vatten
1/2 dl vallmofrön
Flingsalt

  1. Sätt ugnen på ca 175 grader
  2. Blanda allt utom vallmofrön i en bunke och låt den stå framme och svälla i cirka 10 minuter.
  3. Bred ut smeten tunt på 2 plåtar klädda med bakplåtspapper.
  4. Strö över vallmofrön och lite flingsalt.
  5. Grädda knäckebröden i cirka 70 minuter - efter halva tiden bytte jag plats på plåtarna (båda går såklart i ugnen samtidigt!), och passade även på att skära skåror i brödet, så att det skulle bli lättare att dela på sen - innan det har blivit för hårt!
  6. När det har gått 70 minuter - stäng av ugnen, men låt knäcket stå kvar ca 15-20 minuter till, så att det "torkar ut" och blir riktigt krispigt!
  7. Låt dem svalna och lossa försiktigt bakplåtspappret från bröden. Förvaras torrt.

Chilitorsk i ugn med lättstekta grönsaker

 

Idag lagade min faster detta till middag. Så himla himla gott! Chilisåsen ger en söt-sur smak som gör att man liksom inte vill sluta äta, haha! Och de stekta grönsakerna blir ett riktigt fräscht tillägg! Testa vetja! Receptet kommer från lchfrecept.com.

Ingredienser:

800gr fryst torskfilé
3 röd paprika
2 scharlottenlök
3 krm Chilipulver
1 ½ dl Chilisås
1 chilifrukt
3 dl Creme Fraiche
2 dl Grädde
Riven ost

Gör så här:
Dela fisken i skivor (innan den är helt tinad) och lägg dem i en ugnsfast form. Krydda med salt och vitpeppar. Ställ in i ugnen på 200grader

Gör under tiden såsen:
Finhacka lök och paprika. Fräs mjukt i smör i en kastrull. Tillsätt chilipulver och chilisås och blanda väl. Hacka chilifrukten och he i. Tillsätt Creme Fraiche och grädde, låt puttra en stund. Ta ut fisken och häll över såsen och ställ tillbaka i ugnen i ca 20 min eller tills fisken är färdig.

Servera med mjukstekta grönsaker tex. Broccoli, Zuccini, Paprika, Purjolök.


Senaste tiden

 

Hej på er! Nu var det så här dumt längesen jag skrev här igen... Måste bättra mig! Har ju i och för sig inte varit så värst på topp den senaste tiden, men det känns som att det börjar vända!

Jag har mer ork, mer energi och mer driv än tidigare. Det betyder att jag orkar gör mer - de senaste tre veckorna har jag verkligen gett järnet när det kommer till power walks! Minst 50 minuter, och i stort sett varje dag! Solen och det fina vädret har hjälpt sjukt mycket! Förutom det så går jag till bussen/pendeln VARJE dag (20 minuter).

Och det bästa? Jag har börjat träna på gym! Haha, jag trodde aldrig att den dagen skulle komma. Har skjutit upp att börja grymma ända sen jag började med LCHF, faktiskt. Det har funnits i bakhuvudet hela tiden, men jag har som inte vågat.

I och för sig så är detta rehabträning, för att hjälpa min rygg, mina axlar och främst min nacke från att ha ont! Mycket fokus är att tänka på hållningen i de övningar jag gör, men som bonus tränar jag ju vissa kroppsdelar också - främst rygg, axlar och bröst. Och det är så kul!
Det bästa? CROSSTRAINERN! Haha, har velat testa en sån såååååå sjukt länge, och nu ÄNTLIGEN får jag värma upp och träna på en sån! 15 minuter uppvärmning kör jag, och 15 minuter efter styrketräningen.

Eller, ja det allra bästa? Det är att jag är så glad och SKÖNT trött efter jag har varit och träna! Det är verkligen avstressande att bara få gå in på gymmet och tänka på att träna och inget inget annat. Tyvärr så blir det mer sällan än jag vill - två gånger i veckan är mitt fokus just nu, för mer hinner jag inte på grund av skolan. Men förhoppningsvis så kan det blir mer framöver! Håller tummarna att det blir lugnare på skolan framöver så att jag kan träna lite mer :)

I min matlåda: Laxlåda med västerbottensost

 

Hej på er! Det är dags för ett nytt matlåderecept
igen! Denna gången något som min faster lagade för några veckor sen, som jag verkligen, verkligen gillade! Har alltid varit skeptisk till fisk i pajer, pudding och sånt, men detta är verkligen supergott - så smakrikt med västerbottensosten och väldigt väldigt enkelt :)

Jag räknade lite snabbt på ingredienserna och på 7 ganska stora portioner blir det ca 28 kronor per matlåda. Helt okej ändå :)

Här är recpetet:

4 laxfiléer
salt, peppar
några kilckar smör
1 paket bacon
3 paprikor
8 ägg
5 dl grädde
ca 2dl västerbottensost

Tina laxen och sätt ugnen på 200 grader. Lägg några klickar smör i en relativt stor ugnsform och låt smöret smälta lite i ugnen - ta ur ugnen. Knaperstek baconet och lägg i formen. Salta och peppra laxen, skär i bitar och lägg i formen tillsammans med baconet. Skär paprikorna i bitar och lägg dessa i ugnsformen också.

Vispa ihop äggen, grädden och osten, och häll sedan över allt i formen. Ställ in formen i ugnen och grädda i ca 40-50 minuter, tills att stanningen har blivit fast!


PW och frukosten!

 
 


Idag har sett ut så här än så länge :) Det är fantastiskt fint väder idag! Det känns som att man inte har sett solen på flera månader? Bara helt grått och tråkigt - men så idag! Wow!

Det blev en superlång PW för mig imorse - längsta på väldigt, väldigt länge! Lite över en mil på 1h och 40min. Så skönt, har verkligen njutit.

Till frukost, efter pw'n så testade jag på nått nytt, men överraskande gott! Kvarg toppat med mandelmassan som blev över från semelätandet igår, och lite BaraBär-hallon. Jävlar vad gott det var! Mandelmassa är ju ett kanontillbehör, och enkelt - bara blanda lite mandelmjöl med en skvätt grädde, lite lite sötströ och smaksätt med lite bittermandelessens om man känner för det!

Och ikväll! Mellofinal! Jag blev riktigt, riktigt besviken på Anton Ewalds låt i år. Men jag visste ju att det skulle bli svårt för honom att toppa "Begging" från förra året. Årets låt är bara jävligt gnällig och riktigt dåligt. I år blir det girlpower i toppen och jag hejar på, och tror att antingen Sanna Nielsen eller Helena Paparizou kommer att vinna!

Fredagen

 

Japp. Gårdagen såg i stort sett ut så här.
Fredag, nerbäddad i sängen med en nybakad semla a la Jillsmat, och några avsnitt "Modern family" på det. Så jävla skönt! :)

Fantastiska frukosten

 

Hej! Idag såg min fantastiska frukost
ut så här! Kanske inte så kul i en liten-liten matlåda, men äsch! Det är i alla fall kokospannacotta (koka en burk kokosmjölk tillsammans med lite vaniljpulver en liten stund, blötlägg två gelatinblad och rör ner i kokosmjölken - fördela i portionsformar, låt stå  i kylen!). Enkelt och förbaskat gott. Ingen sötning behövs ju då kokosmjölken ofta är väldigt söt i sig!

Jag åt den idag med Barabär med smak av havtorn och mango. Grymt god, och en matsked klarar man sig långt på :D Testade Barabär-hallon för nån vecka sen och nej, den var inte alls god. Då mosar jag hellre mina egna hallon, och slipper dessutom äppelpurén som är tillsatt!




RSS 2.0