Köttfärspaj med oliver och tomater

 
 
 
Igår gjorde mamma en kanongod köttfärspaj med oliver och körsbärstomater! För god för att inte dela här :)
 
Gör så här, för ca 6-8 portioner (med ca 4-6g kollisar per portion)
 
Pajskal:
50g smör
3dl mandelmjöl
0,5dl sesammjöl
1msk fiberhusk
0,5tsk salt
1 ägg

Fyllning:
1,5dl parmesanost, riven
1,5dl annan ost, riven (ta gräddost för fettet!)
500g nötfärs
Tacokrydda (gör egen så slipper du socker och glutamat som finns i de färdiga! Googla, det finns många bra blandningar!)
3 ägg
2,5dl grädde
0,5 dl creme fraiche
1dl oliver
100g körsbärstomater
 
Blanda alla ingredienser till pajskalet, tryck ut i form och låt stå i kylen ca 30 min. Grädda sedan i ugnen på 175grader i ca 10 minuter.
Stek köttfärsen och blanda i tacokryddan, häll på en svätt vatten och låt puttra ihop.
Blanda den rivna osten och strö i pajskalet (ja! det ska vara i botten!). Lägg på tacofärsen. Vispa ihop ägg, grädde och creme fraiche, häll över köttfärsen i skalet. Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.
Ta ut pajen ur ugnen. Dela oliverna och och tomaterna och fördela på pajen, ställ in i ugnen igen i 10 minuter!

Servera med en enkel sallad och en klick creme fraiche!
 

OSTPUFFAR!

 
 
 
Mmmmm! Ostpuffar <3 Bästa snackset NÅGONSIN vill jag lova er! :) Enkelt är det också! Köp den guldiga President-brien (det är tydligen bara den som funkar. HÄR!), skär upp i små kuber (mina skär jag i ca 2x1 cm, sammanlagt ca 25 bitar ur en hel briebit). Lägg bakplåtspapper på en tallrik och lägg ut briebitar med utrymme mellan varann.

Ställ in tallriken och briebitarna i micron på högsta effekt, ca 4 minuter. När det är en minut kvar, krydda puffarna med exempelvis lite paprikapulver, låt sen micron gå sista minuten. Klart! :) Dom blir otroligt krispiga och goda!

Tortilla med currykycklingröra, knaperstekt bacon och sallad

 
 
 
 
Tortilla fylld med en krämig kycklingcurryröra, knaperstekt bacon och sallad! MUUUUMS!
 
Gör så här (en portion - en tortilla med fyllning - landar på ca 10g kollisar (7g kh för 1 portion av röran samt ca 3g kh för ett bröd). Utan äpple i röran så blir en portion ca 7g kollisar!):
Ur satsen för bröden brukar jag få ut ca 8-10  bröd beroende på storlek!

2dl grädde
2dl vatten
4 ägg
100 g riven ost
4 msk fiberhusk
3 dl pofiber
2 tsk bakpulver
4 krm salt
olja
1 grillad kyckling
1 paket bacon
1 paprika
1 röd lök
1 äpple (om man vill, jag utesluter, men för andra kanske det ryms inom LCHF)
olja att steka i
2 msk curry
1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
Salladsblad
tomater skurna i bitar
 
Börja med tortillabröden:
Sätt ugnen på 200 grader. Värm grädden och vattnet så det blir ljummet.
Vispa ihop ägg, riven ost och gräddvattnet.
Blanda de torra ingredienserna och vispa ner. Blanda ihop allt till en deg och låt svälla i 10 minuter.
Ta en  klump deg och lägg på bakplåtspapper som du penslat med olja. Lägg plastfolie ovanpå och kavla sedan ut till en 3 mm platta. Vill du ha ett perfekt runt bröd, så använd en tallrik och skär ut med.
Ta av foliet och pensla med olja och baka av i 10 minuter. Ta ut tortillan när den börjar bli brun på kanterna. Låt svalna under bakduk!
 
Gör sen röran:
Skär baconet i bitar och stek tills krispigt. Skär i små bitar, och lägg åt sidan.
Hacka paprika, lök och äpple fint och fräs en kort stund i stekpannan med olja och curry, ställ åt sidan och låt svalna. Rensa kycklingen och skär köttet i mindre bitar.  Blanda kycklingen med äpplena, paprikan och löken - häll på creme fraiche, majonnäs och blanda väl.
 
Lägg salladsblad på ett tortillabröd, lägg på röra, strö över lite knaperstekt bacon och toppa med delade små tomater!
 

Strikt LCHF: Stekt ägg och bacon

 
 
 
Dagens lunch blev ägg och bacon! Så gott och väldigt kolhydratssnålt! 1g kollisar på tallriken med 2 ägg och 2 skivor närproducerad bacon från Ramsele :) Kryddat med paprikapulver, lite salt, svartpeppar och lite chili!
 

Kycklingköttbullar med lingon och gräddsås

 
 
 
Det bästa jag ätit på länge! Kycklingköttbullar slår det mesta i matväg, vill jag lova! Satan i gatan vad gott! Och med min fantastiska gräddsås blir denna maträtt helt outstanding! Jag äter detta med smörstekt blåkål eller brysselkål samt lite lingonsylt (egengjord, lingon kokta med sötströ!).

Gör så här, för fyra portioner (ca 5g kollisar per portion):

Köttbullar:
500g kycklingfärs
1 gul lök
1msk tomatpuré
1msk dijonsenap
1tsk soja
Smör

Gräddsås:
2 msk smör
2tsk pofiber
ca 1msk kycklingfond eller motsvarande mängd köttbuljong
Lite soja för färg
3dl grädde
0,5dl créme fraiche

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka och stek den gula löken, blanda med färsen och resten av ingredienserna. Rulla till bullar och lägg i en långpanna med lite smörklickar i. In i ugnen ca 25 minuter! Se till att röra om i dom lite emellanåt så att dom får färg runtom!

Gör gräddsåsen: Smält smöret i en kastrull, ta av från plattan och rör ner pofibret. Ställ tillbaks kastrullen och låt puttra ett litet tag. Tillsätt fonden, sojan och låt puttra mer. Tillsätt grädden samt creme fraichen och låt koka ett tag, tills att såsen blir tjockare.


Äntligen en pw!

 
 
Woho! Igår tog jag mig ÄNTLIGEN ut på en pw! Jag hostar fortfarande på morgon och kväll, men i övrigt känner jag mig helt ok och det gick jättebra att pw'a igår, så nu fortsätter jag försiktigt. Jag ska se till att ta mig ut på en till pw idag, och imorgon kommer det att bli en kortis på gymmet för att kicka igång kroppen lite. Äntligen! 
 
Den här rundan ovanför var i alla fall heeelt perfekt för ett helt Sommar i P1-prat! :)

LCHF-sushi!

 
 
 
 
Igår gjorde jag LCHF-sushi till middag! Går snabbt att göra, är väldigt enkelt och smakar gott :)

Det blir en rulle, vilken man skär upp i ca 20 bitar. Jag skulle säga att en portion är 5-6bitar, vilket landar på ca 4g kollisar per portion.

Gör så här:

200g kallrökt lax
200g philadelphiaost
0,5tsk wasabi
0,5 avokado
Sesamfrön
 
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna, låt svalna lite. 

Blanda philadelphian med en klick wasabi. Lägg laxen omlott på ett gladpack och bred på fyllningenLägg en rad avokado längs med sidan och rulla ihop laxrullen med hjälp av gladpacket och rulla sedan i sesamfrön, plasta in med gladpack och frys ca 30-40 minuter. Ta fram och skär i skivor.

Servera med soja och inlagd ingefära! Mums!
Man kan också variera fyllningen lite som jag har gjort på bilderna ovan - jag gjorde en version med philadelphia med smak av pepparrot samt gurkstavar istället för avokado. Jättegott!


Strikt LCHF: Plättar med kanelsmör

 
 
Jag har varit så dålig på att äta de seanste veckorna, som jag skrev tidigare. Har inte mått så bra och då har maten tyvärr påverkats. Jag har ätit LCHF förutom någon dag då jag "föll ifrån", det har blivit lite mörk choklad någon dag, jag har ingen vidare aptit, men främst har jag ätit för lite fett. Ska försöka vända på det nu! 
 
Som vanligt har jag inte ätit någon frukost idag, bara druckit kaffe, och nu när det blev lunchdags så tog jag mig en funderare på vad jag var sugen på. Det var längesen jag gjorde pannkakor, googlade recept och hittade ett otroligt enkelt hos LessCarbs! Så det fick bli plättar! Riktigt strikt - jag velade mellan vispad grädde och lite lingonsylt som tillbehör, men tillslut så fick det bli enkelt med kanelsmör. På sidan om en härlig ägglatte! 
 
Gör så här (en portion med kanelsmör (9 plättar) ca 2g kolhydrater): 
 
2msk creme fraiche 
2 ägg
2 tsk fiberhusk
lite salt
smör till stekning
3 msk smör
1 tsk kanel
ev lite sötning
 
Vispa ihop creme fraiche och ägg. Tillsätt fiberhusk och salt och vispa ihop, låt svälla några minuter. Stek plättarna i smör tills att de har fått fin färg. 
Blanda smör (jag använder Bregott), kanel och ev. sötning till ett gott smör, ät tillsammans med plättarna!

Förkylningen fortsätter

Det tar inte slut! Värst på morgonen och kvällen, slemhosta och rejäl hosta, tung i huvudet och seg i hela kroppen. Blir rätt så slut efter en liten promenad med hunden, även om det är SÅÅÅ skönt att få röra lite på sig, om än sakta och mellan hostattacker :)

Just nu så är jag riktigt less på att kroppen inte tillåter mig att vara aktiv, det är så sjukt tråkigt att inte kunna när man verkligen vill! Just nu så drar förkylningen verkligen på sig då jag i övrigt inte känner mig askass, men orken finns inte. Extra surt är det när det ikväll är spinningpass på Friskis med min absoluta favoritinstruktör Claes. Han har inte haft ett enda spinningpass sen jag kom till Östersund för sommarlov och så klart när han väl har ett pass så ska jag vara sjuk :(
 
Sen så har min aptit inte varit som den ska de senaste veckorna. Jag har ätit otrolrigt lite överlag, och väldigt lite fett. Är ofta vrålhungrig när jag vaknar vid 9-tiden på morgonen, men efter en kaffe så glömmer jag bort hungern och kan komma på framemot 13-14 att jag ju inte har ätit något ännu. Knepigt. Jag lider inte av det, men kan tänka mig att förkylningen bland annat är boven i dramat här! Förhoppningsvis ställer hungern sig till rätta när jag mår lite bättre! :)

En dålig vecka

 
 
 
Jag är snigeln! Usch och fy, vad tråkig den senaste veckan har varit. Känslomässigt har jag mått jättedåligt, vi har haft besök hemma under helgen som var (dock så var det såklart väldigt roligt!), och i måndags blev jag dunderförkyld. Jag brukar inte bli jätteförkyld när det väl slår till, visst är det jobbigt men jag fungerar bra, men denna gång... Fyyyyyyy vad dåligt jag har mått. Feber, ont i halsen, slemhosta och rinnig näsa, ont i huvudet och i magen, illamående. Det börjar bli bättre, men såklart blir träningen lidande. 
 
I förrgår så fick jag en påminnelse av Runkeeper att det kanske var dags att träna igen efter en vecka utan något loggat, haha. Men hur gärna jag än vill så mår jag fortfarande för dåligt för att orka. Det som till sin höjd är överkomligt just nu är korta hudpromenader och små cykelturer in till stan, men mot kvällen blir jag som däckad. 
 
Jag längtar så otroligt mycket efter gymmet och lite power walks, det där verkligen på en att bara sitta inne och göra inget, det sätter sig i huvudet och man börjar tänka i fel banor. Förhoppningsvis är jag på språng igen efter helgen! Håll tummarna med mig! 




RSS 2.0