Pasta vitello tonnato

 
 
Tack Lotta Lundgren för ett fint recept! Ej LCHF, och det är aningen lite fett i detta, men med en avokado och kanske en klick créme fraiche så får man upp fetthalten lite i alla fall! Ur boken "Tio lektioner i matlagning" - pasta vitello tonnato! En tomatsås med bland annat nötfärs, sardeller, tonfisk och kapris.

Gör så här, för 6 portioner (ca 4,5g kollisar per portion)

400g nötfärs (eller kalvfärs, som det står i receptet)
5 vitlöksklyftor 
6 fint, fint hackade sardeller
400g krossad tomat
Saft från 0,5 citron
1 burk konserverad tonfisk i vatten
1 tsk sötströ
vitpeppar, salt
4msk kapris
parmesanost
Shiratakinudlar
 
Hacka vitlöken fint och fräs i olja tills den har fått lite färg. Tillsätt färsen och stek igenom. Hacka under tiden sardellerna väldigt fint och tillsätt i den fräsande färsen. Slå på tomat och saften från citronen. Smula ner tonfisken - det ska inte vara några bitar. Smaka av med sötströ, salt och peppar (ta gärna i med vitpepparn!). Låt såsen puttra ihop till en fastare konsistens och tillsätt kapris.

Servera med nudlar, avokado och rejält med riven parmesan!

OSTPUFFAR!

 
 
MMMMMM! Kanske världens bästa LCHF-snack! Knapriga ostpuffar gjorda på brieost :) Det verkar bara fungera med den guldiga, trekantiga Presidéntbrien. Skär brien i mindre bitar och lägg antigen på bakplåtspapper på en tallrik, eller i små knäckformar. Ställ in i micron på högsta effekt i ca 2,5-3 minuter. De ska vara gyllenbruna / börja bli lite mörkare i färgen, då är dom perfekta! Det går också att krydda dom efter halva tiden i micron :)

Testa! Det är fantastiskt gott! 

Efter-tränings-fika!

 
 
Har man varit och tränat är det obligatoriskt för mig att fylla på med något! Inte "bara för att", utan för att jag är hungrig så klart :) Idag blev det intensiv träning igen med sammanlagt 1h pw (6km), 30min uppvärmning samt 30min nedvarvning. 45 minuter styrketräning, mitt vanliga pass som min PT har satt ihop till mig, samt 15min (2km) löpning! Pjuh! Då krävs det lite pyfyllning när man är klar :)

LessCarbs sesamknäcke med smör, skinka, gräddost och lite paprika, och till det en härlig ägglatte! Mums! 

En fantastisk omelett

 
 
Det här ser så tråkigt ut och blir alltid tråkigt när jag själv gör det! Men min mamma kan hon. De veckorna jag har varit hemma har vi ätit omelett tre gånger och hon gör dom bara bättre och bättre. Varför blir alrig mina omeletter så här goda?! 

Igår tog den priset - heeeeelt otroligt god! Krämig, otroligt smakrik och fluffig. Får jag gissa så är hemligheten grädden. 2dl till 8 ägg, haha! En portion drar iväg lite väl mycket i kollisar för att vara en enkel omelett, men det är värt det tycker jag! 

Gör så här för två portioner: 

8ägg
2dl grädde
salt, peppar
0,5 gul lök
0,5 paket fetaost
salt, peppar
10 körsbärstomater, halverade
0,5 paket stekt bacon
Parmesanost
 
Vispa ägg och grädde, smaksätt med salt och peppar. Smält smör i en stekpanna och stek hackad lök.  Häll i omelettsmeten. Lägg på tomaterna och smula på fetaost. Stek, och rör runt lite i omeletten med en gaffel / stekspade. Ta bort från plattan när toppen på omeletten fortfarande är krämig.
Servera med knaperstekt bacon  och riven parmesan! 

Lesscarbs sesamknäcke

 
 
 
Igår blev jag sugen på något att tugga på, och hade ändå tänkt göra fröknäcke ett tag. Dock så fanns inte ingredienserna till mitt klassiska fröknäcke, så jag fick tänka om och googlade på sesamfrön som jag ändå hade mycket av. Och så trillade jag över LessCarbs sesamknäcke!

WOW vad gott! Så krispigt och smakrikt, en riktig höjdare! Detta kommer att bakas flera gånger igen, kommer att bli underbart tillsammans med smör och gräddost och lite paprika :) Jag skar ut ca 18 bitar ur plåten, och då landar en bit knäcke på ca 1,5 kollisar, vilket betyder att dessa ska ätas som lyx ;)

Ni hittar recepetet HÄR, och så här gör ni:

3 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
60 gram riven ost (gärna lagrad) (det är drygt 1 dl)
1 msk fiberhusk
1 dl vatten
2 ägg
1/2 tsk salt
Flingsalt (kan uteslutas)
  1. Blanda samman alla ingredienser (riv osten grovt och mortla eventuella kryddor), och bred ut på en klädd plåt. Strö flingsalt på toppen och eventuella kryddor.
  2. Ställ in i ugnen 170 grader i 20 min. Skär försiktigt önskad form på kexen. Sänk sedan värmen till 140 grader och låt stå 40 min till.
  3. Ta ut knäcket och känn så det är torrt rakt igenom. Jag brukar låta de stå kvar i ugnen med luckan på glänt tills ugnen är sval. (Sesamknäcket kan också göras utan ost, om du inte vill ha det med.)

Ugnsstekt kyckling med fetaostsås

 
 
Det blev en väldigt enkel middag idag - ugnsstekt kyckling med sallad och en sås på fetaost och cremefraiche.

Gör så här, för 4 portioner (1 portion ca 4g kolhydrater):

4 kycklingfileer
3msk smör
paprikapulver, salt, peppar och chilikrydda
2dl creme fraiche
70g fetaost
0,5msk pressad citron
6 körsbärstomater
0,5 paprika
sallad
olivolja

Krydda fileérna, hetta upp en stekpanna med smör och stek filéerna runtom. Lägg i ugnsfast form med några klickar smör. Ställ in i ugnen på 150 grader i ca 30-40min (tills att fileerna är genomstekta).
Blanda ihop fetaost och creme fraiche, krydda med lite peppar och citronsaft. Blanda ihop salladen och häll över olivolja.


Gym och löpning!

 
 
Dagen har sett ut så här! Jag försöker att undvika att cykla till gymmet, och power walkar istället! Det blir sammanlagt 6 kilometer och 60 minuter uppvärmning samt nedvarvning - perfekt efter ett gympass.

Idag efter mitt styrkepass så ställde jag mig på löpbandet! 3 kilometer på 21 minuter blev det - med två pauser med stretching av knäna efter varje kilometer. Det började kännas lite i vänster knä när jag nästan var klar, men det kan lika gärna ha varit inbillning, haha! :)
 
Nu ska jag bara verkligen försöka att köra ett likadant träningspass på torsdag eller fredag denna vecka. Jag bara MÅSTE få in mer löpning - ett pass i veckan är för lite...

Från LCHFklubben

 
 

Igår fick jag hämta ut ett paket från LCHFklubben! Hurra! En stooor burk kokosolja, 4 paket shiratakinudlar och en låda knäckekex med smak av tomat och lök :) Nu klarar jag mig med nudlar och kokosolja hela sommaren!

Efter träningen igår så blev det ett knäckekex med smör, gräddost och några små tomater - guuud vad gott! Har ni inte testat dessa bröd / kex så gör det, otroligt goda med endast 2g kollisar per skiva :)

Vinst i gångtävlingen!

 
 
I helgen var jag hos min kusin Marina i hembyn Strömsund då vi skulle åka upp till Jorm för att rida islandshäst. Minns ni gångtävlingen jag och hon hade under maj månad? Jag vann! Sammanlagt så gick jag ca. 141,3km! Då fick Marina bjuda på middag :)

Det var supergott! Hel lax smaksatt med bland annat sweet chilisås och fänkål, med en romsås, kokt broccoli och stekt sparris. MUMS! Vi tävlar denna månad också :)

Gym, löpning och pw

 
 
En liten selfie efter mitt gympass idag! Gud vad jag har jobbat på, sammanlagt 6km / 1h pw till och från gymmet, 45 minuter stryketräning och som avslut blev det faktiskt 3 km / 22min löpning! Åh vad det gick bra - först var jag inställd på bara 2km, men efter att ha pausat och stretchat benen lite på bandet så kändes det så bra, så det blev 1 km till. Så nöjd! :) Och jobbigt var det knappt alls, vilket känns ännu roligare och väldigt motiverande.
 
Nu dricker jag en ägglatte, har fyllt på med några bitar gräddost och ska hoppa i duschen innan det blir middagslagning! 
 

Mått och vikt

 
 
 
Idag var det också dags för lite mätning och vägning. Vågen lägger jag nu för tiden inte så mycket fokus på (ja, inte måttbandet heller egentligen), då jag under de senaste månaderna faktiskt har känt mig starkare, fräschare och mer "fit" än någonsin. Och ändå väger jag mycket mer nu än vad jag gjorde för ett år sen! 
 
I maj förra året var jag nere på 66 kilo-någonting, och idag ligger jag på ca 70 kilo. Har sen januari kämpat mot ett mål tillbaks till 65 kilo men jävlar var trögt det går - och ändå mår jag bättre än någonsin. Jag går hellre på den känslan - att jag faktiskt är löjligt nöjd över hur min kropp ser ut istället för att fokusera på siffrorna på vågen. En vinst i sig! Jag ska dock skriva också att min vikt faktiskt har minskat sen januari, då som mest 72,6 kilo efter att jag börjat styrketräna i mars, idag 71,1. Med små små steg, och jag låter kroppen ta den tid den behöver! 

Det har i alla fall blivit ganska uppenbart att det är mina nyfunna muskler som har lagt plus på vågen, då jag har skött mig exemplariskt med maten. Och då gör det inte så mycket! Jag är mest bara grymt nöjd över att faktiskt känna mig så mycket starkare och kunna se och känna nya muskler som jag aldrig tidigare har haft.
 
När det kommer till min mått så står det ganska still / skiftar någon cm upp och ner emellan gångerna. Har också här ökat i mått över i stort sett hela kroppen sen mars månad - och det är ju bara positivt då det är musklerna som växer! :)

God morgon!

 
 
God morgon på er alla! Startar dagen med en kopp kaffe och lite matplanering för nästa vecka. Det är nästan sjuktligt hur kul jag tycker det är att planera och fixa med mat, haha! 
 
Idag är planen att köra mitt styrkepass på Friskis. Om det finns energi kvar efter det så ska det också bli 3 kilometer löpning gjorda. Håller tummarna! Det var ett tag sen som jag sprang så det är verkligen dags :)

Spinning och god mat

 
 
Åhh detta satt bra efter ett 55min spinningpass! Mitt första spinningpass på flera månader faktiskt. Det kändes bra, var kämpigt och jobbigt - precis som det ska vara ;) Ska se till att peta in minst 2 spinningpass i veckan nu under sommaren.
 
Väl hemma så fick jag i alla fall avnjuta en väldigt god middag! Majskycklingfilé i ugn kryddad med bland annat kanel och sambal oelek, "cous cous" gjord på riven blomkål som var kryddad med kanel, spiskummin och nejlika (annorlunda men såå gott!). Till det en sås på creme fraiche blandad med skyn från kycklingen. Detta ska göras fler gånger! Och vill ni själv testa på så finns recepetet i Jills fina bok "Jills mat efter säsong" - spring och köp, härliga recept och en väldigt snygg bok :)
 

Dagens lunch!

 
 
Idag såg dagens lunch ut så här - rester från gårdagens middag :) Enkelt och gott - och strikt! Bara ca 2g kolhydrater på hela tallriken :) Ugnsstekt lax med liiite fetaost på, kokt färsk broccoli med några klickar smör och Lallerstedts limeaioli med en tesked röd stenbitsrom på.

LCHF och fett

 
Jag är med i en facebookgrupp som handlar om LCHF. Det är en otrolig bredd på de som är aktiva i gruppen med väldigt många medlemmar. Jag ska inte säga att jag är expert på LCHF. Jag vet vad som har funkat för mig, och alla är olika. Redan efter några veckor i gruppen så höll jag på att bryta ihop på grund av alla konstiga tips, alla quick-fix idéer, räknande av än det ena än det andra och massa annat hit och dit. 

Det händer minst tre gånger varje dag att jag blir så sjukt irriterad på människor som skriver i gruppen, men håller irritationen inom mig och hoppas att någon med vett (som de fantastiska administratörern) säger ifrån. Men ibland händer det att jag inte pallar, börjar koka och måste skriva själv, haha! 

Detta hände igår när en kvinna skrev till en annan kvinna att begränsa fettintaget. Vänta nu... VA?... VAAAAAA? Fortfarande fast i ett energi in - energi ut-tänk. Helt ok, var det om du vill. Jag har klarat mig bra i fyra år med LCHF utan att behöva begränsa mitt fettintag. Jag förstår inte hur man kan rekommendera någon att begränsa sitt fettintag i en kosthållning som GÅR UT PÅ att äta fett? Jag. fattar. inte! 

Visst, man ska aldrig överäta något. Att äta lagom är a och o, men som nybörjare på LCHF måste man lära sig. Hur mycket fett kan jag äta för att få det att funka? Den bästa guiden är ju att äta tills man blir mätt. Visst kanske portionerna blir lite för stora från början men sånt lär man sig. I och med att man ökar fettet så kommer man inte att orka lika stora portioner som tidigare. Justeringen av detta kommer med tiden, och jag tycker INTE att man ska ha i bakhuvudet från början att behöva peta i och begränsa fettintag ELLER proteinintag över huvudtaget. 

Det var det, nu har jag skrivit av mig. 
 

Födelsedagstårtan!

 
 
Så här såg födelsedagstårtan ut! Snälla mamma som har kämpat med den i flera dagar, haha! Den kräver sin tid, min jordgubbstårta! Ni hittar recepetet här.

I Östersund!

 
 
 
Nu är jag på plats i Östersund! Igår firades min födelsedag en vecka i efterhand med LCHF-jordgubbstårta och lite presenter. Åh vad skönt med sommarlov!!!

Idag blev det en enkel lunch i form av kaffe med lite grädde, två stekta ägg och närproducerad bacon från Ramsele. När alternativet att köpa närproducerat finns så är det inget annat som gäller för mig! :) Det är så himla lyxigt att kunna köpa mat som produceras så nära som 10 mil härifrån. Även om det kostar lite extra så är det verkligen  värt  varenda krona!

Jag har också gjort mitt första pass på Friskis & Svettis idag, tillsammans med lillasyrran. Det gick kanon och alla redskap finns så att jag ska kunna göra mitt PT-pass, vilket är så kul! Nu kör jag två gånger i veckan och förhoppningsvis mååånga konditionspass utöver det :)
 

Pizza!

 
 
I förrgår svängde jag ihop en pizza då jag hade mycket ost och lite tomatsås till övers! På söndag ska min lägenhet vara helt utrensad då jag hyr ut den över sommaren, och åker till Östersund på måndag, så jag måste passa på att äta upp det som finns i kylen :)

Det blev pizza med tomatsås, knaperstekt bacon, mozzarella och fetaost! Och till det så klart en stor klick bearnaisesås, där en portion landande på 5g kollisar! Mums! Recept på pizzabotten hittar ni HÄR.

En vända till gymmet!

 
 
 
Idag tog jag mig ÄNTLIGEN till gymmet! Har skjutit på det, och har haft lite dåligt samvete över att jag bara klarade ett pass förra veckan. Men av goda själ! Jag har ju inte varit på topp, haft väldigt ont (har fortfarande...) så det får vara ok med det passet.

Idag var jag väldigt nära på att hoppa igen, om jag ska vara ärlig! Jag var hos en ny kiropraktor imorse och har känt mig lite groggy, eller "luddig" under dagen efter det besöket, så till och från kändes det kanske inte som en bra idé att träna. Dock så är jag väldigt glad att jag faktiskt ändrade inställning och faktiskt tog mig till Telefonplan och SATS för ett pass!

Det är andra gången som jag kör mitt pass själv, som jag annars har kört med min PT Madeleine. Det funkar bra! Svårt att veta om man gör rätt, men jag gör allt så gott jag kan, tänker på vad MAdeleine har sagt till mig tidigare, och vilken känsla jag hade då. Jag hoppas på träningsvärk imorgon, och jag håller tummarna att min onda nacke inte kommer att triggas av styrketräningen idag...
 




RSS 2.0