Utvärdering efter 1 månad strikt LCHF

 
 
Maj månad blev att köra all in på Strikt LCHF för första gången någonsin. Jag är glad att jag äntligen tog tag i och vågade ge det en chans! För ska jag vara ärlig så har jag aldrig mått så bra som under den här månaden - både fysiskt och psykiskt (om man räknar bort senaste veckan med nackont ;)).
 
Jag kommer absolut att fortsätta med att äta strikt LCHF, men inte på heltid. Jag ska försöka ställa var annan månad till strikt LCHF-kost till att börja med.
 
Här är mina plus och minus med kosten denna strika månad, där jag har legat under 10g kolhydrater per dag.:
 
 
 
+ Det är skönt när det endast handlar om "enkel" mat, då hets och fokus över att äta försvinner helt och hållet. Maten blir i stort sett endast något livsnödvändigt än något annat.
+ Jag har gått ner i vikt, samt tappat fler centimetrar runt kroppen (har dock inte vägt eller mätt mig ännu, det blir till helgen som kommer :)).
+ Jag har känt mig piggare, mer motiverad och driven i allmänhet.
+ Jag har inte känt dåligt samvete över mat, som jag (tyvärr) annars kan göra med mycket grädde och annat "gott" till.

 
 
- Jag har svårt med idéer till vad jag ska äta. Jag tycker det lätt blir väldigt tråkigt och enformigt.
- Det finns inte så mycket utrymme till att experimentera med maten - något som jag annars tycker är otroligt kul.
- Jag har haft svårt att få in grönsaker - något som jag ändå känner är relativt nödvändigt för att JAG ska må bra. En vecka insåg jag att "herregud, jag har inte ätit någon grönsak på hela veckan...".

Tankar om rutiner

 
 
Jag har haft lite tid på mig att fundera över hur jag vill att min sommar ska se ut. Det är a och o för mig att planera, har jag märk efter de två senaste veckorna. Mina rutiner rasade i måndags när jag påbörjade min två veckor långa praktik. Mina rutiner och dagar som jag r van vid blev något helt annat och satte mig helt och hållet ur balans, vilket har fått mig att må så himla dåligt.

Träningen har blivit lidande, likaså mina pw's, och det är så tråkigt att något så 'litet' som ändrade rutiner under dagarna ska skaka om och påverka mig så sjukt mycket...
 
Nu kommer ju sommaren och det är en perfekt period för struktur och rutiner, då jag kommer att ha 3 hela månader på mig att fokusera, haha ;) Det låter SKITTRÅKIGT, jag vet, men det krävs av mig för att jag ska må så bra som möjligt!
 
Ska ge det ett litet tag till och sen skriva ner lite mål som jag vill uppnå och sträva mot under sommaren :)

Strikt LCHF: Lövbiff med stekta champinjoner och bearnaisesås

 
 
Idag blev middagen detta! Väldigt väldigt simpelt, men också väldigt gott såklart :) Tanken med min strikta månad är att samla på mig okej recept inom ramarna av just strikt LCHF. I min kategori "Strikt LCHF" samlar jag recept som jag har kunnat passa in i mina dagar med under 10g kolhydrater.
 
På tallriken här ovan finns 100g lövbiff stekt i smör med salt och peppar, ca 0,5dl Rydbergs bearnaisesås (den färdiga bean som jag tycker smakar allra bäst!), 50g smörstekta champinjoner och 25g färsk spenat.
 
Min portion landar på strax under 2g kolhydrater - perfekt! :)
 

En tung vecka

Usch, den veckan som har varit har verkligen varit hemsk! Riktigt riktigt tung och jobbig. I söndags började det med lite huvudvärk, som sen  under veckan bara har blivit värre och värre. Det har kommit från musklerna som går utefter axlarna, upp i nacken och bara strålat upp i huvudet, ner mot ögonen.

Idag har det äntligen börjat bli bättre, men i förrgår var det illa. Yrsel, gråt, illamående och sån smärta. Massa ipren varje dag i flera dagar, samt att jag har smort mig med ipren tre-fyra gånger om dagen, men det har inte hjälpt. Så hemskt! Det har verkligen påverkat mig så negativt. Man blir så trött och slut och ledsen över att ha ont.

Idag fick jag i alla fall tummen ur och ringde och bokade tid hos en kiropraktor i Huddinge, som jag ska få träffa på tisdag. Nu är ju det onda i stort sett över, men det kan vara bra att få det knådat och knäckt i alla fall. Ser fram emot det! :)

I alla fall, varför det har blivit så här är antagligen en salig kombination av nervositet över praktikplats, ovanligt mycket datorsittande, dålig arbetsställning md två illustrationsuppdrag under veckan samt ett styrketräningspass i tisdags som nog fick bägaren att rinna över lite. För mycket spänningar helt enkelt.

Ska se till att ta det väldigt lugnt nu i helgen, även om jag är sugen på lite styrketräning så tror jag att nacken och axlarna kommer att må bra av att få slappna av lite. Det blir yoga, promenad och kanske lite löpning i alla fall.

Hoppas ni får en fin helg!

Strikt LCHF: Köttfärssås med shiratakinudlar och riven parmesan

 
 
Det har varit något knas med min aptit de senaste två veckorna. Inget har smakat gott, allt jag har ätit har bara vuxit i munnen när jag har tuggat och jag har fått kämpa som ett djur för att få i mig tillräckligt. Knepigt - det har inte haft något med aptiten eller hungern att göra, jag har varit jättehungrig, men ja...

Igår tänkte jag flera gånger på vad jag VERKLIGEN vill äta, något som jag är sugen på - för att vilja äta, haha. Det blev shiratakinudlar med köttfärssås. Jag är egentigen inte så mycket för köttfärssås, men helt otroligt nog så var det det enda jag skulle kunna tänka mig att äta, så så fick det bli :)

En portion köttfärssås med 25g spenat och ca 30g riven parmesan och 100g nudlar landar på strax under 5 kolhydrater.

Gör så här, för 6 portioner:

600g köttfärs (nöt)
100g (1st) gul lök
100g (1st mellanstor) grön paprika
1 vitlöksklyfta
100g champinjoner
2 msk tomatpuré
1dl krossade tomater
salt, peppar, paprikapulver
Ev. lite färsk basilika
1dl creme fraiche

Hacka löken, pressa vitlöken och  skär paprikan i bitar och stek i smör tills att de har fått lite färg och blivit glansiga. Tillsätt färsen och stek tills klar. Tillsätt hackade champinjoner, stek lite till. Lägg i tomatpurén, krydda med önskade kryddor, tillsätt sen de krossade tomaterna. Låt koka ihop ett tag, och puttra på låg värme. Tillsätt creme fraichen mot slutet.

Servera med lite färsk spenat, och ett halvt paket shiratakinudlar (jag köper mina från LCHFklubben), samt riv över mycket parmesanost! Mums!

Blä!

 
 
Från i eftermiddags! Trött och slut, och ont i huvudet. Just nu så kämpar jag med maten på ett sätt jag inte vill kämpa på. Jag kämpar för att faktiskt överhuvudtaget få i mig något alls! Det händer inte ofta. Allt jag äter växer i munnen och helst så känner jag inte för att äta något - det är inte gott! Inget är gott!

Har ni några tips på bra mat att äta när det blir så här? Något som är lätt att få i sig, som man inte blir äcklad av att äta, haha. Blir ju helt matt och slut av att inte kunna äta. Usch!

LCHF och protein

En klassiker med människor som INTE är tillräckligt insatta i LCHF som kosthållning är tron att man äter större mängder protein (kött). Man tror att LCHF innebär att man minskar på kolhydraterna (rätt), ökar på fettet (rätt) och ökar på intaget av protein (fel!).

Man tror att man kompenserar avasaknaden av kolhydrater med mer protein, vilket är så fel. Det är ofta dom som är nya med LCHF, eller dom som inte är tillräckligt insatta som har en stark tro till detta. Grejen med LCHF är att öka på fettet och också bli "fettdriven" - dvs att störtsta intaget från måltiderna ska vara fett, vilket också du får din energi från, och det är det som ska hålla dig mätt.

Nej, man bör inte äta mer protein än "vanligt". Det är aldrig bra att överäta protein - jag blir väldigt irriterad på mnniskor som tror att vi som äter LCHF äter sjuka mängder kött - det stämmer inte någonstans! Var i LCHF hittar du att man ska äta mer protein? Ingenstans. Det handlar om okunskap och uttalar man sig utan att veta fakta ska man inte säga någonting alls, enligt min mening. Har du ätit "LCHF" där du har ökat fettet någorlunda, minskat på kollisarna och kompenserat minskningen av kollisar med att öka på proteinet så är du ute och cyklar, punkt.
 
Jag tycker det är viktigt att man läser på och verkligen ger det en chans, och förstår innan man uttalar sig. Jag äter inte mer protein / kött nu än innan jag började med LCHF. Det är ju tack vare den ökade mängden fett som du inte "behöver" det andra - eller du behöver inte öka på proteinet. Det är fettet som ska göra dig mätt! :)

Strikt LCHF: Heta kycklinglår med bearnaisesås

 
 
 
 
 
Jag marinerade ju mina kycklinglår i två olika marinader eftersom det var två hela kilo - den andra var denna heta marinad. Kanongoda kycklinglår blev det, och så saftiga! Goda att äta både kalla som varma :)

5 kycklinglår, ca 1,4g kolhydrat per lår
Gör så här:
 
2 msk olja (jag använde ghee)
2 msk citronsaft
1 msk soja
1 msk tomatpure
1 tsk chiliflingor
1kg kycklinglår, ca 5st
salt, paprikapulver och ev. lite cayennepeppar
 
Blanda alla ingredienserna till marinaden, lägg klycklinglåren i dubbla plastpåsar, häll i marinaden och skaka om. Låt stå i kyl minst i en timme.
 
Sätt ugnen på 225 grader. Klicka lite smör i en ugnsfast form, och lägg ner kycklinglåren. Krydda lite extra med salt, paprikapulver och eventuellt lite cayennepeppar för extra hetta om så önskas! Lägg en extra liten smörklick på varje lår. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter. De sista 5 minuterna kan man he på grillfunktionen på ugnen.
 
Servera med färsk spenat och en klick bearnaisesås!

Ett tungt löppass

 
 
Igår var det dags för en liten löprunda igen, och oj oj oj vad dåligt det kändes överlag. Jag sprang mina 3 kilometer, men gud vad tungt det var... Blev tvungen att stanna och vila benen efter varje liten uppförsbacke, det var som att det bara efter några kliv uppför en backe var som att alll syre till benen liksom ströps. Jag har ju lite jävlar anamma i mig men det gick vekligen inte att pressa mig själv till att fortsätta springa.

Det känns som att jag bara får sämre och sämre kondition och ork, vilket inte känns så kul. ELLER så var det på grund av PT-passet dagen innan? Med benövningarna som tog ut musklerna lite? Jag hoppas på det i alla fall. Nästa pass är planerat till söndag, då hinner musklerna nog återhämta sig lite efter morgondagens PT-pass.
 
I alla fall så talar bilden väldigt mycket om hur känslan under passet var ;) Inte så muntert. MEN man ska se det positiva i allt - och jag sprang ju trots allt mina 3 kilometer även om det kändes som att jag skulle dö under tiden :D

Strikt LCHF: Kycklinglår med smak av rosmarin & spiskummin

 
 
 
 
Igår var det dags för mina 2kg kycklinglår att bli marinerade och tillagade! Jag delade upp kycklingen i två olika marinader, först ut denna marinad med smak av rosmarin och spiskummin :)

7 kycklinglår, ca 1,4 kolhydrat per lår
(en portion med 2 lår, 0,5dl majonnäs samt 20g spenat ger ca 3,7g kolhydrater)
Gör så här:

 
3 kvistar färsk rosmarin
rivet skal av 1 citron
3mskl färskpressad citronjuice
1 msk tamarisoja
2 tsk malen spiskummin
2 tsk sambal oelek
1 tsk salt
5msk olja (jag testade att marinera i ghee, dock så stelnade den när kycklingen marinerades i påsen, men det blev bra ändå :))
ca 1kg kycklinglår (ca 7st)
 
Blanda alla ingredienserna till marinaden, lägg klycklinglåren i dubbla plastpåsar, häll i marinaden och skaka om. Låt stå i kyl minst i en timme.
 
Sätt ugnen på 225 grader. Klicka lite smör i en ugnsfast form, och lägg ner kycklinglåren. Lägg en extra liten smörklick på varje lår. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter. De sista 5 minuterna kan man he på grillfunktionen på ugnen.
 
Servera med färsk spenat och en klick majonnäs eller vitlöksaioli!

Att räkna

 
 
 
 
 
När jag började äta enligt LCHF 2012 så gällde det att äta råvaror som innehöll mindre än 5g kolhydrater per 100g. De enda siffror jag har "räknat" under min LCHF-resa, föurtom någon kort period med appen Lifesum då och då (som jag gett upp då jag bara blivit stressad över att man går "över" det som rekommenderas av dom gällande näringsintag).

När jag började äta strikt LCHF nu förr-förra veckan så tog jag tag i Lifesum-appen igen. På både gott och ont. I Lifesum registrerar man det man äter under dagen, för att på ett enkelt sätt räkna ut hur mycket kolhydrater, fett och protein man får i sig under en dag. Ett bra sätt OM man känner att man vill hålla koll på hur mycket kollisar man faktiskt får i sig.

Det har fakstiskt varit en stor hjälp för mig nu när jag har börjat att äta strikt - jag vet på ett ungefär vad mina måltider landar på för kh-innehåll och jag kan "förbererda" kommande dagar med planering på vad jag kommer att äta då. Det har varit en viktig del för att faktiskt få mig in i ett strikt LCHF-tänk. Efter den här strikta perioden så kommer jag att veta hur mycket jag kan äta och vad mina måltider bör innehålla för att jag ska landa under 10 kolhydrater per dag. Men det är bara en tillfällig hjälp, och inget som jag kommer att hålla på med konstant.
 
Dock så rekommenderar jag INGEN som är i startgroparna med LCHF att räkna på innehållet i det du äter. Varken kalorier, kolhydrater eller annat. Det är oviktigt så länge du sätter dig in i tänket. Siffror tenderar att göra en stressad, vilket kan stoppa upp en önskad viktnedgång.
 
Det fina med LCHF är att äta utan att behöva allt krångel med exempelvis att räkna och väga på det man äter. Håll koll på att äta råvaror med under 5g kolhydrater per 100g så klarar du dig långt.

Strikt LCHF: Omelettwrap med kallrökt lax, bacon och räk- & romröra

 
 
 
 
 
 
 

En av mina strikta måltider denna vecka blir en omelettwrap fylld med kallrökt lax, knaperstekt bacon och räk- och romröra. Mums! Jag utgick från Tjockkockens recept på omelettwraps, men uteslöt en äggvita.

6 portioner, 4g kolhydrater per portion.
Gör så här:

Räk- och romröra:
2,5dl majonnäs (2dl hemmagjord, 0,5dl köpt)
150g skalade färska räkor
50g röd lök, finhackad
3msk röd stenbitsrom
2-3msk dill

Omelettwraps:
12 äggvitor
6 ägg
12 msk grädde

2 paket bacon
400g kallrökt lax

Blanda alla ingredienser till räk- och romröran, ställ i kylen. Vispa ihop alla ingredienser till omelettwrapsen. Smält smör i en stekpanna och häll i lite av äggblandningen. Stek på medelhög värme tills att wrapen har fått färg, vänd och stek klar på andra sidan. Låt svalna på en tallrik.

Knaperstek bacon och öppna laxpaketen. Lägg en omelett på en tallrik (eller på ett foliepapper, om du ska rulla ihop och packa in, inte äta direkt), lägg på lax, bacon och klicka på räk- och romröran. Rulla ihop! Mums!


Majonnäs på ghee

 
 
 
När jag gjorde ghee igår så var det främst för att göra majonnäs på, då jag skulle ha det i ett recept. Det gick superbra att göra majonnäsen på ghee - det blev perfekt! Konsistensen blev väldigt tjock och krämig - så som jag vill ha min majonnäs.

Den senaste tiden har jag valt att inte smaksätta min majonnäs med annat än vinäger, då jag föredrar den mer neutral. Majonnäs kan ha en kraftig smak, och på detta sätt kan jag använda den till "annat" än vad jag brukar då majonnässmaken inte tar över. Ex. smaksätta i efterhand. Vill jag ha majonnässmak på så blandar jag i lite extra köpt majonnäs, tex. när jag ska göra min räk- och romröra.

Gör så här:

3 äggulor
ca 2dl ghee
en liten skvätt vitvinsvinäger

Mixa ihop äggulorna och vinägern. Låt stavmixern gå hela tiden, och häll på lite ghee åt gången. Fortsätt häll på och mixa tills att majonnäsen har fått den konsistens du önskar.



Ghee

 
 
Igår var det handlingsdags för veckans mat, och från morgonen satt jag och läste lite om oljor och dess påverkar på våra kroppar, efter ett tips från en LCHF-grupp på Facebook om inflammatoriska fetter. Vissa fetter ökar inflammationerna i kroppen mer än andra, och bör undvikas pga. av deras höga värde av Omega 6.
 
De bästa fetterna är kokosolja, smör och olivolja - som alla tre innehåller mindre mängd omega 6 än andra fettkällor. Jag brukar använda rapsolja till att göra majonnäs med, men efter att ha läst detta så fick jag tänka om, då det innehåller en lite större mängs omega 6.

Så igår gjorde jag egen ghee, som kort och gott är en variant av skirat smör. I processen för att göra ghee separeras mjölkprotein och fett. Mjölkproteinet silar man bort, och kvar blir endast fettet.
 
Gör så här:

250g smör
 
1. Lägg smöret i kastrullen och smält på låg värme.
2. Låt smöret sjuda till det börja bilda fast skum på ytan.
3. När skummet blivit gyllenbrunt, ta en sked och ta bort så mycket av skummet från ytan som du kan. Du bör nu tydligt se en seperation mellan mjölkproteinet som ligger på botten och smöroljan.
4. Låt det smälta smöret svalna under några minuter.
5. Filtrera det smälta smöret genom ett flergångskaffefilter eller en ostduk ner i en värmetålig behållare till exempel en glasburk.
6. Nu är din ghee färdig, låt den svalna.
 

Strikt LCHF: Enkel ostpanerad omelett

 
 
Kanske inte den mest spännande måltiden man kan äta, men den håller absolut nere kollisarna! Med endast 1g kollisar på hela portionen så är det ju faktiskt suveränt.

Jag har haft svårt för att hålla nere kolhydraterna om dagarna, men insåg för någon vecka sen att om jag lägger en ostpanerad omelett med lite knaperstekt bacon som ett av målen under dagen så kan jag låta dagens andra mål vara lite "friare", om ni förstår vad jag menar? Och jag håller mig lättare under 10g kollisar under dagen.

Nu har jag dock varit duktig och också kört max 5-8g kh på dagens andra mål, så oavsett hamnar jag väldigt lågt, och garanterat under 10g kolhydrater på en dag. Så, den här omeletten har faktiskt hjälpt mig mycket :D
 
1 portion, 1g kolhydrater
Gör så här:

2 ägg
Smör
60g riven gräddost (eller mer)
salt och peppar
någon extra valfri krydda (körde några vändor med Santa Marias "garlic and pepper" denna gång)

Vispa ihop äggen och krydda med salt och peppar, smält smöret i en stekpanna och häll i äggen. Stek ett tag. Lägg på 2/3 av osten på omeletten, och vänd sedan på den så att osten hamnar i botten. Stek ett tag till. Lägg på resten av osten på ena halvan av omeletten och krydda med någon krydda du gillar. Vik ihop omeletten när osten neråt i stekpannan har blivit riktigt krispig.

Ät med knaperstekt bacon eller korv med hög kötthalt och lågt kolhydratsvärde!
 
 

Lite mer om strik LCHF

 
 
 
 
Som jag skrev innan så äter jag just nu strikt LCHF. Det är sjukt svårt att hålla kollisarna nere så pass mycket så att dom landar under 10g. Jag fattar nu varför jag inte har "vågat mig på" strikt tidigare, relativt ensidig mat, mycket fokus och tänk på hur man ska äta för att det ska klaffa. Så jag förstår varför jag inte har klarat det tidigare.
 
Nu har jag ju i några månader jobbat mig fram till där jag är idag, till att faktiskt våga ge strikt LCHF en chans helhjärtat. Så här har min väg till idag sett ut:

-Jag började med att helt och hållet utesluta socker - okej med sötningsmedel till efterrätter.
-Nästa steg var att rensa alla dåliga substitut jag dragit på mig (osockrad sylt, större mängder mandelmjöl, bönpasta, kvarg)
-Därefter var steget att äta lite mer strikt - "ren" mat (som jag kallar det) - kött, grönsaker och sås, samt att planera maten mer noggrannt - vecka för vecka.
-Sen mer fokus på att bara äta tre måltider - inte för mycket mellanmål och småätande, samt att öka på fettet - mer feta såser, mer smör, mer kokosolja.
-Och sista steget var liksom att rejält banta ner på mejerier - svårast tycker jag! Ost äter jag fortfarande mycket av, men grädde som jag faktiskt annars i stort sett åt dagligen
 
Detta har varit fokuspunkter som jag har jobbat på i steg månad för månad. I januari uteslöt jag helt socker. Februari rannsakade jag mig själv och tog tag i substitut som jag egentligen inte ville äta, mars fokuserade jag på "ren mat", osv osv. Kanske ett jättekonstigt sätt att komma fram till strikt LCHF på, men för mig verkar det ju ha funkat! En lång process, men välbehövlig för att jag ska ha fått tid på mig att förstå vart jag är på väg och varför. Viktigt för att huvudet ska hänga med!
 
Det har tagit tid för mig att fatta HUR jag ska äta för att få det att gå ihop, men jag är glad att jag har lagt upp det på det här sättet och haft tålamod. Jag mår väldigt bra av att äta strikt och kommer se till att göra det emellanåt.

5km pw

 
 
Efter lite om och men så blev det ändå en PW idag! Det var välbehövligt och det är ju riktigt skönt när det inte är så varmt ute - ni vet, jag avskyr värme så det väder som är nu är perfekt för mig. Svalt, molnigt och lite blåst. Sammanlagt så blev det ca 5kilometer.

Imorgon ska jag se till att löpträna lite. Jag bara måste få in den rutinen igen, och alltså 3km är ju hur lite som helst, tar bara "några minuter". Så - imorgon blir det löpning!
 

PT-träningen och en lugn promenad

Igår var mitt PT-pass brutalt, haha! Det gick i en fokuserad och rasande fart, och flöt på riktigt bra! Nytt var knäböj med ryggen mot en boll, samtidigt med bicepscurls, varvat med jägarvila - också den samtidigt med bicepscurls.

Och även om min träningsvärk i magen var utom denna värld så blev det 2x20 crunches på bolljäveln mellan min lilla konditionsdel som är 3x2 minuter rodd. Fy fan, jag blev helt slut!

Väl hemma igen efter träningen så var det fint väder ute så jag passade på att ta en liten promenad - helt utan fokus på träning, att jag skulle ta ut mig eller bli trött. Jag bara gick lugnt och skönt och lyssnade på Digilistan, och det var så härligt. Måste försöka se till att varva med lugna promenader emellanåt så att allt inte är snabb pw. Väldigt lugnande och rensande i huvudet att bara traska i naturen.

Pw och löpning

 
 
Igår såg det ut så här på förmiddagen! Det blev både löpning och pw - sammanlagt 7km power walk som låg innan och efter löpningen, och löpningen blev sammanlagt 3km. Så härligt!
 
Idag har träningsvärken efter förrgårs PT-pass tagit över. Vi har i två omgångar lagt till raka crunches på boll, och JÄVLAR vad det tar! Jag har länge avfärdat crunches då det aldrig känns något under passen, men med saaaaakta rörelser, och att stanna tidigt på vägen upp och gå ner igen direkt ger verkligen resultat! Ni vet känslan när man har så mycket träningsvärk i magen att man knappt kan sätta sig upp när man legat i sängen? Japp, that's me!

Nu laddar jag med en kopp kaffe inför dagens PT-pass! Vi får se hur det går med fastan - passet är kl 12 och jag äter helst inte innan dess. Passet är klart 12.30 så jag får se till att skynda äta mina medhavda ägg efter det ;) Sen bär det direkt av till stan för

Strikt LCHF: Kokt lax med räk- och romröra, kokt ägg och knaperstekt bacon

 
 
 
Dagens andra strikta mål blev kokt lax med en räk- och romsås, knaperstekt bacon och två kokta ägg. Perfekt och väldigt mättande! Här blir min portion ca 2 kolhydrater!
 
4 portioner, 9g kolhydrater (ca 2kolhydrater per portion):

Räk- och romröra:
100g färska räkor
3,5dl majonnäs
0,5 dl creme fraiche
3 msk färsk dill
50g rödlök
3 msk röd stenbitsrom
ev. salt och lite peppar
 
600g lax
8 kokta ägg
2 paket bacon

Blanda helt enkelt alla ingredienser och låt stå kallt innan servering! Laxen kokade jag i vatten med en buljongtärning samt några kvistar dill. Koka äggen, låt svalna och knaperstek baconen.

Strikt LCHF: Lammfräsbiffar med myntasmör

 

Jag är inne i en strikt period med LCHF nu. Jag har ätit LCHF i 3 år och aldrig vågat mig på att äta strikt, men nu har jag "jobbat upp mig" mentalt för att äta så, testat lite emellanåt och det har känts bra, så nu kör jag all in :)

Igår lagade jag lammfärsbiffar med fetaost, som jag äter med smörstekt sparris och ett kryddsmör smaksatt med bland annat mynta! Sååå gott!
 
 
 
För 5 portioner, 5g kolhydrater per portion.

500g lammfärs
1 gul lök
1 paket bacon
1msk färsk hackad timjan
1 ägg
rivet skal från en halv citron
1 pressad vitlöksklyfta
150g tärnad fetaost

200g rumstempererat smör
4 msk färsk hackad mynta
rivet skal från en halv citron
ca 0.5 msk citronsaft
2 tsk flingsalt

200g färsk sparris
4msk smör

Sätt ugnen på 150 grader. Skär baconet i små bitar och knaperstek. Finhacka löken och häll i stekpannan, stek med baconet tills att löken blivit glansig. Ställ åt sidan ett tag för att svalna.
Lägg färsen i en bunke och lägg i lök- och baconfräset. Lägg i övriga ingredienser utom fetosten och knåda ihop. Tillsätt fetan mot slutet och blanda i. Forma fem biffar som steks snabbt i het stekpanna med mycket smör, så att dom får fin stekyta. Lägg biffarna i en ugnsfast form och låt efterstekas i ugnen ca 20min tills färdiga.

Gör myntasmöret. Blanda samman alla ingredienser med smöret för hand eller med elvisp / stavmixer tills att allt har blandats väl. Lägg smöret på en bit gladpack och rulla ihop till en korv, förvara i kylen.
 
Servera biffarna med kryddsmöret och smörstekt sparris!

Periodisk fasta (16:8)

 
 
Igår kickade jag igång veckan med periodisk fasta (16:8), där man har ett ätfönster öppet mellan 12-20 där jag får äta mina två mål mat - eller den maten jag känner att jag behöver :)

Detta är ju långt ifrån nytt för mig - jag har fastat enligt den här metoden förut, och det har gått bra. Dessutom så blir det inte så mycket annorlunda för mig då jag emellanåt ju ändå inte äter frukost (dricker fettkaffe / ägglatte). På helger äter jag inte något förrän runt 13, så man kan väll säga att jag fastar då och då ;)

Men nu mer strikt och konttrollerat! Endast kaffe tilll frukost denna vecka, och detta med kombination striktare LCHF hoppas jag ska rucka lite på min viktnedgång som har stått still i närmare ett halvår nu :)

Matlagningskväll

 
 
God morgon på er! Ny dag, nya tag. Jag har varit väldigt trött de två senaste dagarna. Därav har det inte blivit någon pw alls, vilket är tråkigt då jag vet att jag antagligen hade blivit lite piggare av en lite promenad. Men! Ibland prioriteras andra grejer. Som igår när jag ändå inte kom hem förrän klockan 18, och mellan lite plugg på ett utställningssynopsis lagade två omgångar matlådemat!

Det blev fyra lådor kokt lax med en krämig räksås med mycket majonnäs, röd lök, räkor, stenbitsrom, dill och en liten klick majonnäs. Med ett ägg landade portionen på bara 2 kollisar. Jag bara ÄLSKAR räksås, det är otroligt gott :)

Jag svängde också ihop fem matlådor med lammfärsbiffar, som kommer att komma upp i ett eget recept här framöver :) Väldigt gott i alla fall, med ett kryddsmör smaksatt med mynta, vitlök, flingsalt och citron! MUMS!

Sofies chokladbollar!

Idag är det chokladbollens dag! Och jag sitter ju på det bästa LCHF-vänliga chokladbollsreceptet någonsin :) Dessa smakar verkligen som chokladbollar och fibrexen hjälper väldigt mycket med texturen som blir kanon. Att det dessutom bara bli ca 1 kollis eller mindre per boll om man gör ut ca 18-20 bollar av smeten är kanon!

Jag har ju delat det här receptet på bloggen en gång tidigare också, men det är värt ett inlägg till tycker jag ;)
 
 

 
 
 
 
Gör så här:

100g smör
2,5dl mandelmjöl
0,5dl kokosmjöl
1dl fibrex
0,5dl sötning, eller efter smak (tex. Sötströ eller Sukrin Melis)
3msk kakaopulver
ca 2 kryddmått vaniljpulver
1msk kokt kaffe
Kokos för garnering

Knåda ihop smöret med allt det torra. Tillsätt kaffe och knåda ihop noggrant.
Rulla till lagom stora bollar, och rulla i kokos. Ställ in i kylskåpet så att dom blir lite kylda.

NJUT! Lova mig att ni testar att göra dom! Ni kommer inte att ångra er :) Nästa gång tänker jag smälta mörk choklad att doppa bollarna i innan jag rullar dom i kokos. Det kommer bli super, tror jag!

---- OBS! Om ni lånar receptet rakt av, och sedan lägger ut det på eran egen blogg - hänvisa gärna till min blogg med en länk så att jag får den cred för receptet som jag tycker att jag förtjänar! Tack på förhand! ----


2 timmar pw och lite personliga rekord!

 


Woop woop! Det blev 2h pw idag! Vilken underbar start på dagen, måste jag säga! Tre varv runt Visättras elljusspår blev det bland annat - inte sååå roligt att harva runt på samma spår tre gånger, men vad gör man inte? Det finns tyvärr inte så många fler ställen här i Visättra att gå på...
 
Jag slog i alla fall en massa rekord med denna promenaden också: Längst distans, längst varaktighet och flest brända kalorier på en och samma träningspass - hurra!

Sovmorgon

 
 
Helg och sovmorgon! Jag gick och lade mig redan strax efter 10 igårkväll, vilket resulterade i tt jag vaknade redan halv 8 imorse! Rekord måste jag säga, det är ovanligt att jag vaknar så tidigt av mig själv :) Nu dricker jag morgonkaffe och har ätit en bit av LCHF-klubbens knäckekex med smak av tomat och lök, med smör, gräddost och lite paprika.
 
Planen idag är att avverka ett långpass PW - jag ska försöka sikta på 1,5h, eventuellt 2h om jag orkar ;)
 

Strikt LCHF: Pizza på enkel botten

 
 
 
Pizza! Det var väldigt längesen. Mest då de pizzabottnar jag gjort tidigare har innehållt mycket mandelmjöl - något som jag har valt att undvika under några månader nu! För någon vecka sen så dök det upp ett recept på pizzabotten med få ingredienser och bara 6 kollisar på en hel plåt, som jag testade idag! Klart godkänt :)

För fyra portioner, med min "topping" (se längre ner) ca 5g kolhydrater per portion.
Gör så här:

4 dl riven ost
4 ägg
4 msk majonnäs
6 msk pofiber

Sätt ugnen på 225 grader, blanda ihop alla ingredienser till en smet och bred ut på en ugnsplåt med bakplåspapper på. Grädda i ugnen ca 15 minuter, eller tills att botten har fått fin färg. Ta ut.

Toppa med det du gillar, jag använde 1,5dl krossade tomater (Änglamarks), en halvt paket salami, 6 medelstora färska champinjoner och två bitar mozzarella. In i  ugnen tills att mozarellan har smält och fått färg!

Ät med bearnaisesås!
 

En liten tävling



Jag tävlar mot kusin Marina! Den som går flest km under maj månad (starten var dock 29e april) vinner! Vad man vinner är inte klart än dock :)

En riktigt riktigt bra motivation till att ta sig ut på pw's! Och Runkeeper är guld värt - varje gång Marina går en promenad och det registreras så får jag en notis på mobilen, och blir extra peppad att gå ut jag med.

Igår såg det ut så här, och jag måste bara passa på att skryta - förra veckan var min bästa veckan någonsin på Runkeeper. Sammanlagt 39,5 kilometer gick jag! Bra jobbat tycker jag!

Mat i maj!

---

Det går i en rasande fart och det är redan maj! April var en lite skakig månad matmässigt - det funkade inte riktigt till 100%, efter en lite striktare mars som kändes kanon. Jag har ju inte ätit något som jag inte borde äta, men vissa portioner har givit mer kollisar än vad min kropp säger ja till. Det känns som att kroppen skjuts mer och mer åt det strikta hållet för att må bra. Eller, det KRÄVS mer strikt mat för att jag ska må som bäst.

Nu är det maj och nya tag. Den här månaden ska jag fortsätta att strikta till det ännu lite mer. Jag har en liten samling striktare måltider, som jag kommer att fokusera på till ett mål om dagen, medan det andra målet kommer bli "normal" lchf, eller mer mot det strikta.
 

Vaniljkrämer x2 á la Sofies LCHF

 
 
Igår fick jag lite nya följare på Instagram då @lc_gabi tipsade om min vaniljkräm samt min tårta! Så fantastiskt kul tycker jag! Receptet på min jordgubbstårta hittar ni här, och i samma inlägg finns två varianter på vaniljkräm!

Vaniljkrämerna är faktiskt egentligen värd ett eget inlägg tycker jag! Otroligt goda i tårta, men också väldigt god att bara äta som den är, kanske med några färska jordgubbar eller hallon :)

Jag har två varianter på mina vaniljkrämer, en är lite mildare och "tryggare" i smaken, medan den andra är lite syrligare och med lite mer "schwung" i :)

Vaniljkräm #1, som är lite syrligare
-250g kesella
-1 dl vispgrädde
-1 tsk vaniljpulver
-0,5 dl sötning (Sötströ eller SukrinMelis)
-2 äggulor
-1,5 gelatinblad

Lägg gelatinet i blöt. Vispa grädden. Vispa ihop äggulorna med sötningen, och blanda sen ner kesellan och vaniljpulvret. Blanda grädden med kesellablandningen. Häll allt i en kastrull och värm försiktigt. Det får inte börja koka! I med gelatinet och rör om så att det löses upp. Häll upp krämen i en skål och låt stå i kylen. Rör om i krämen då och då.

Vaniljkräm #2 - mjukare i smaken!
-3 dl grädde
-1 tsk vaniljpulver
-4 äggulor
-1-2 msk sötning (Sötströ eller SukrinMelis)
-1,5 gelatinblad

Lägg gelatinet i blöt. Häll 1 dl grädde i en kastrull tillsammans med vaniljpulvret och låt koka upp under omrörning. Låt det sedan svalna lite. Vispa äggen och blanda med den uppkokta grädden. Låt sjuda på låg värme tills att det tjocknar. Ta av kastrullen och tillsätt gelatinet. Låt svalna lite, och vispa resten av grädden som du sedan rör ner i det andra! Häll krämen i en skål och ställ in i kylen. Här ska det också röras om då och då!
 




RSS 2.0