Januari

 
 
Nu är snart januari månad slut. Första månaden på nya året 2015, och det känns kanon!  Jag har haft som mål denna månad,  att efter julledigheten -  som innebar massa avsteg från lågkolhydratkosten - sakta men säkert hitta tillbaks till ett bättre tänk när det gäller kosten.
 
Jag tycker att jag har lyckats! Det har inte varit några avsteg överhuvudtaget som har innefattat socker eller onödiga kollisar (förutom en restaurangkväll med lite nudlar - dock så var detta ett väl planerat avsteg vilket är okej för mig!). Jag har under månaden dock tillåtit mig att göra, äta, laga diverse LCHF-efterrätter när sötsuget har slagit in, vilket har funkat bra - även om jag framöver måste begränsa det till endast helg.
 
Träningen har gått bra - även om jag inte har rört på mig så mycket som jag hade önskat. Jag har startat med PT, och ska under februari månad satsa stenhårt då jag har köpt på mig några PT-timmar att köra med två gånger i veckan. Det ska bli kanonkul med en redig introduktion till gymmet för att börja bygga muskler och bli starkare!
 
Tar en månad i taget vilket känns bra - ett mål för träning, ett mål för kosten! Mer om det i ett eget inlägg :)

I min matlåda: Korv med bröd och coleslaw

 
Min matlåda förra veckan såg ut så här! Läskigt enkelt och jo, LCHF-snabbmat måste man ju få kalla det? :) Korv med bröd har jag längtat efter emellanåt, och dessa är supergoda! För att öka på fettet lite så har jag bland annat hemmagjord majonnäs på korven, samt en coleslaw på som också innehåller majonnäs samt creme fraiche!
 
Gör så här:
 
Korvbröd:
1,5 dl mandelmjöl
2 dl pofiber
3 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
salt
3 äggvitor (spara gulorna och gör egen majonnäs av!)
2,5dl kokande vatten
 
Blanda allt det torra, häll sedan snabbt på äggvitorna och det kokande vattnet och blanda / vispa ihop. Degen blir svårarbetad fort så se till att röra ihop allt snabbt.
 
Forma degen till 6 stycken avlånga korvbröd som sedan plattas till en aning - de kommer att resa sig bra.
Grädda i ugnen på 175g i ca 1h.
 
Coleslaw:
Hackad grönkål (eller riven vitkål! man tager vad man haver :))
En riven morot
1,5dl majonnäs
1dl creme fraiche
en skvätt citronsaft
salt och peppar
 
Blanda alla ingredienser väl och låt stå ett tag i kylen så att det får gotta ihop sig! Stek sen korv (hög kötthalt!), lägg i bröden, toppa med coleslaw och kanske lite steviasötad ketchup samt en senap med lågt kollisinnehåll!
 
Mums!
 

Ostchips med dipp

 
 
Mitt nya favvolyx! Enkelt, gott och snålt på kollisar :) Ostchips med dipp!
 
Chips:
Ostskivor (Jag har användt Munkens röda bland annat!)
Någon krydda du gillar (jag kryddar med roasted garlic & pepper på såndäringa kvarn från Santa Maria!)
 
Lägg utt ostskivorna på bakplåtspapper (två skivor för varje chips!) och krydda. Sätt ugnen på 200grader och grädda chipsen tills att dom får fin gyllen färg.
 Ta ut och låt svalna.
 
Dipp:
En klick creme fraiche
En klick laktosfri fil eller yoghurt
Roasted garlic & pepper-krydda
LCHF-klubbens tacokrydd
Lite salt
Paprikapulver
Lite-lite sötströ
 
Blanda alla ingredienser väl och smaka av! Man kan ju alltid krydda med det man har hemma, behöver inte vara de kryddor jag skrivit upp här!
 
Dippa chipsen och njut!
 

Bästa LCHF-frallorna - som "vanligt bröd"!

 
 
Dessa frallor har jag bakat ett tag nu. Så nära "vanligt bröd" man kan komma, tycker jag! Har bakat mycket olika varianter av LCHF-bröd under de två senaste åren, men alla blir alldrig lite skumgummiaktiga och svampiga i konsistensen. Dessa har ett hårt, segt yttre och ett mjukt inre.
 
Jag låter dom ligga framme (ej i påse), så att de behåller sin sega utsida. Fryser jag ner dom, så kör jag dom i ugnen efter upptining för att dom ska återfå segheten på utsidan. Kanongoda med smör, ost och paprika!
 
Gör så här:
 
1,5dl mandelmjöl
2dl pofiber
3 msk fiberhusk
salt
2tsk bakpulver
3 äggvitor
2,5dl kokande vatten
Sesamfrön för garnering
 
Sätt ugnen på 175grader. Blanda ihop de torra ingredienserna. Koka vattnet och häll i ägg samt vatten i den torra blandningen. Blanda snabbt snabbt ihop - antingen med sked eller elvisp. Det går ihop sig otroligt fort och blir svårblandat.

Fukta händerna och forma 6 bullar som läggs på bakplåt. Platta till aningen då de sväller mycket och blir runda. Strö på sesamfrön och skjuts in i ugnen! Låt stå minst 1h. Jag brukar köra längre, beroende på hur hård utsida man vill ha på dom.
 

Nya favoriten!

 
 
För några dagar sen så hittade jag ett recept på LCHf-gröt. För ganska längesen så testade jag denna kokosgröt, men den föll mig inte riktigt i smaken - kanske för att jag inte riktigt gillar kokos ;)
 
Men nu! En fantastiskt len, krämig och riktigt mannagrynsliknande gröt som kräver få ingredienser och är otroligt enkel att svänga ihop!
 
Gör så här:
 
ca 20g smör
0,5dl grädde
1 ägg
2msk mandelmjöl
knappt 0,5tsk fiberhusk
salt
 
Smält smöret och ta kastrullen från plattan - sänk värmen till ca 2 värmeenheter av 5. Vispa ner resterande ingredienser och ställ tillbaks på plattan. Vispa hela tiden tills att gröten går ihop sig. Ju mer fiberhusk man väljer att använda, desto fastare blir gröten!
 
Servera med önskat tillbehör. Jag är en sucker för gräddvatten (ca 0,5dl grädde + 0,5dl vatten) och osockrad hallonsylt. Mums!

Baker vs. runners 30-minuters chokladmousse

 
 
 
Hej på er! Äntligen är det helg! Så fruktansvärt skönt med sovmorgon och att inte ha något allt för sig. Det enda jag planerar idag är att ta en promenad till Flemingsberg centrum för att köpa dijonsenap. Har tränat bra denna vecka, så idag blir det en välförtjänt paus och en promenad för frisk luft får jag unna mig :)
 
Nu efter jag kom från Östersund och ledigheten från skolan så har jag sockerstopp, haha. Jag spårade verkligen ur under lovet med både godis, chips och bullar så nu är det lite striktare. Dock med mjukstart ;) Nu i helgen lyxar jag med LCHF-dessert!
 
Den här moussen är FANTASTISK, och är den absolut bästa chokladmousse jag någonsin har ätit. Recepet är från Baker vs. runner, som är flitig på att göra och dela med sig av snygga och riktigt bra lowcarbdesserter och annat gott. Den här moussen gick snabbt att göra, var enkel och krävde bara 30min i frysen sen var den klar :) Jag åt med vispad grädde och lite färska jordgubbar!




RSS 2.0