Jakten efter substitut

 
 
 
Ett bra tag innan jul så sa min syster till mig att det hon störde sig på med oss som äter LCHF är att alla hela tiden letar efter substitut för att kunna äta liknande det som vi åt innan LCHF. Det gav mig en tankeställare. För mig handlar ju LCHF i grund och botten om att äta så bra och naturligt som möjligt. Att jaga substitut för grejer hela tiden är ju egentligen inte vettigt alls när det är just dom sakerna som jag inte vill äta för att må bra.
 
Det jag försöker ersätta är / har varit pasta, bröd, pajdeg, godis / desserter. Saker som med gluten och socker får mig att må dåligt, letar jag istället ersättningar för fast inom ramarna av LCHF. Knåpar ihop recept, letar det perfekta LCHF-brödet. Dettta handlar också bara om vanor. En vana av att äta bröd till frukost, en vana att det MÅSTE vara pasta till köttfärssåsen, en vana av att äta en bit dessertpaj till efterrätt en lördag. Vanor rakt igenom.

Idag, efter lite mer än tre år med LCHF har jag faktiskt börjat ledsna. Jag behöver inte dom här substituten, och finner dom otroligt onödiga. De två senaste månaderna har jag försökt äta så "rent som möjligt", vilket för mig innebär att utesluta substitut och bara äta saker så som dom kommer naturligt från naturen. Och det funkar bra!

Den tre år långa jakten efter att hitta det perfekta LCHF-brödet (som ändå inte finns, aldrig kommer att finnas) är över och det känns faktiskt skönt. Substituten är ändå inte goda oavsett hur mycket vi kämpar. Sen ska jag inte vara den som är den - jag gillar fröknäcke och emellanåt blir det LCHF-tortillabröd bakat. Men utövet det - nej.

Ett besök på LCHF-klubben!

 
 
 
Ännu en vecka är påbörjad! Tisdag och mitt humör är inte på topp - jag ser till att vara hemma så mycket jag bara kan så mitt dåliga humör inte behöver gå ut över andra ;)

Igår var jag på stan med kusin Marina som var i Stockholm. Vi passade på att kika in på LCHF-klubben i Sturegallerian, och Marina var så fantastiskt snäll att hon köpte ett paket kokoschips och ett paket knäckekex med smak av tomat & lök till mig! Jag blev så glad!

Jag har testat de två andra smakerna på knäckekexen tidigare (parmesan samt tacos), men denna är den överlägset godaste! Dom andra smakerna kan inte ens jämnföras med tomat & lök. Så mycket smak, och fantastiskt gott med smör, gräddost och skivad paprika - som jag också lyxade till det med till frukost imorse :) Mums!
 

Gårdagens löpning

 
 
Glada jag från igår! Det blev pw och löpning - sammanlagt ca 6 km pw lagt innan och efter löpningen, och 3 km löpning. Löpningen gick bra. Jag är glad så länge jag inte har känningar i mina knän! Då jublar jag efter och under varje lite löppass. Tidigare har jag ju känt av löparknäna rean vid den magiska gränsen 2,5 km.

Som jag har skrivit innan så verkar styrketräningen av ben hjälpa otroligt mycket, samt min strategi att stretcha flitigt både före, under och efter passet. Jag ser till att under passet försöka stretcha efter var 5e minut.

Dock så är löpningen kämpig ;) Åtminstonde ute i spåret. Tungt och flåsigt, och jag får stanna och återhämta mig i några sekunder varje gång jag känner att benen inte pallar och andningen inte pallar. Men 3 kilometer blir det oavsett. Skönt. Små steg framåt. Vem vet, snart kanske jag är tillbaks till mina 5km igen. Det skulle vara fantastiskt!
 

Gräddost!

 
 
Första gången någonsin som jag köper och smakar på gräddost. Fråga mig inte varför - det är ju ultimat för en LCHFare som jag med 38% fetthalt. Har ätit denna skuren i stavar som "kvällslyx", och det är SÅÅÅÅÅ gott!

Ostpanerad omelett med knaperstekt bacon

 
 
Helgbrunch! Har ni märkt att det i stort sett är slut på min älskade gröt som frukost? Jo, "vanor är till för att brytas", vilket är sagt och gjort! Behöver tänka om lite och styra om i kosten efter en insikt jag fått efter de två tiigare veckorna med lite mer "liberal" lchf. Det funkade inte, jag mådde inte så bra som jag gjorde under månanden med striktare kosthllning.

Med gröten så drar det iväg lite väl mycket med kollisar och jag vill förändra den vanan till något som passar mig bättre. Där faller ägg- och baconfrukostar samt ägglatte / fettkaffe in bättre i ramarna. Och så får det vara. Även om jag saknar den lite "sötare" frukosten. Jag är inte ett så stort fan av "maträtter" till frukost, men jag antar att det är en vanesak det med ;)
 
Så här såg i alla fall dagens brunch ut (äter aldrig frukost på helgen). Gör så här:

3 ägg
salt + peppar
rikligt med smör
ett gäng skivor ost (jag använder gräddost)
valfri krydda, jag använde baslika
0,5 pkt bacon

Vispa ihop äggen, smaka av med salt och peppar. Häll smeten i en varm stekpanna med mycket smör, stek tills att toppen börjar stelna. Lägg på 7-8 skivor gräddost och låt smälta, krydda med lite oregano eller basilika. Vänd sedan på omeletten, lägg ost på andra sidan också, stek ett tag och vik sedan ihop omeletten. Servera med knaperstekt bacon!

Omeletten blir kanongod med osten som steks när man vänder på omeletten. Krispig och härlig! Hela måltiden landar dessutom på bara ca 1 kolhydrat. Perfekt!

I min matlåda: Heta kotletter med smak av ingefära

 
 
 

Kotletter i ugn med smak av ingefära, lime och vitlök! MUMS! Recepet kommer från från Lisa Akervall, akervall89 på instagram - men hennes recept är på revbensspjäll. Jag var ju såklart tänkt att tillaga det, men det fanns inte att få tag på revbensspjäll någonstans igår när jag skulle handla, så då fick det bli kotletter istället!

Kotletterna har legat i marinad under natten och gosat till sig riktigt rejält. Det blev mycket "fett" / olja kvar i ugnsformen när kotletterna var färdiga, så jag skopade upp oljan, lät den svalna och gjorde sedan en majonnäs! Gick kanon, och majjon fick ju verkligen hetta och sting i sig och blev väldigt smakrik, i och med att oljan tagit smak av marinad och också kotletter.

Gör så här:

1 kilo kotletter med ben
2dl olja (jag använde raps)
saften från 1 lime
2 msk sambal oelek
3 klyftor pressad vitlök
2-3 cm riven ingefära
salt

Blanda alla ingredienser till marinaden i en stor bunke, lägg ner kotletterna och gosa runt dom. Låt stå övertäckt i kylen under natten - rör gärna om någon gång.

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg kotletterna i en ugnssäker form, häll över marinaden, och toppa sedan kotletterna med lite extra smör, några bitar lite här och där. Skjuts in i ugnen i ca 1h.

Jag kommer att äta mina kotletter med majonnäsen gjord på resterna från marinaden (mixa 3 äggulor, lite dijonsenap och en skvätt vitvinsvinäger, häll i oljan lite åt gången och låt mixerstaven gå hela tiden. Häll på olja tills att allt har gått ihop sig till en tjock fin majonnäs. Blir inte konsistensen helt rätt trots all olja - häll på lite extra rapsolja) samt lite ugnsrostade grönsaker! Mums!

En bra start på dagen

 
 
Den här bilden är från igår - i högsta hugg en fettkaffe (eller ägglatte), 25g smör och 1 ägg mixat med kaffe. En bra start på dagen! Starten idag ser ungefär likadan ut, fast med bara vanligt kaffe! Jag laddar inför att ta mig ut och till Visättras elljusspår. Planen denna förmiddag är faktiskt löpning. Det var riktigt längesen nu och varje gång jag har varit ute på end PW har jag blivit sugen på att springa, så idag är det dags tycker jag.

Det kommer bli 2 kilometer som vanligt, och med pauser för stretching emellanåt. Känns det bra efter 2 kilometer kanske jag lägger på 0,5-1 kilomter till. Ska i alla fall bli skönt att komma ut i finväre!

Leverbiffar á la Sofies LCHF

 
 
 
 
Igår köpte jag ju ett kilo ungnötslever med kort datum, så idag har det tillagats! Halva gjorde jag en levergryta med champinjoner på, andra halvan ville jag testa att göra leverbiffar på - något som jag aldrig har gjort tidigare. De enda leverbiffarna jag har ätit och tillagat är den färdiga smeten i en korv man kan köpa (observera att detta var innan jag började äta LCHF ;)).

Har googlat runt på recept på leverbiffar, men de flesta innehåller potatis, eller ska drygas ut med annan färs, som nötfärs - vilket jag inte har hemma och jag inte vill gå för att köpa, så det gick inte för sig heller! Så jag har svängt ihop något eget.

I vanliga fall ska levern mixas till en smet - detta gjorde inte jag. Jag hackade levern fint i små små bitar, mixade pyttelite. Lever är ju väldigt löst i konsistens när man skär upp det, så jag har stabiliserat med lite fiberhusk och pofiber för att ge stadga åt biffarna.
 
Gör så här:

500g ungnötslever
3 ägg
1 gul lök
3 msk grädde
salt + peppar
0,5 msk fiberhusk
2-3 msk pofiber

Ta bort hinnan från levern och rensa bort senor. Hacka levern fint fint, i små bitar. Lägg i bunke och kör eventuellt stavmixern en kort kort stund. Riv löken fint på rivjärn, lägg i tillsammans med levern. He i ägg, salt och peppar och blanda allt väl. Tillsätt fiberhusken samt pofiber och rör ihop nogrannt.

Låt smeten stå i kylen ett tag innan stekning. Hetta en stekpanna med en stor klick smör, och stek biffarna på medelhög värme tills att dom är genomstekta.
 
Kanongott tillsammans med en gräddsås man gör på det som blir över i stekpannan. Häll på grädden i pannan, smaka av med lite kalvbuljong och red med arrowrot. Lått puttra tills såsen har fått en fin konsistens. Servera sen leverbiffarna med kokt blomkål, sås och kanske lite tinade lingon.

1 kilo ungnötslever!

 
Dagens kap! 1 kilo ungnötslever för 37 kronor! Är i valet och kvalet om jag ska göra en levergryta på med champinjoner och grädde, eller om jag ska mixa allt och göra leverbiffar av det! Någon som har något bra recept på leverbiffar där man inte tillsätter annat kött (nötfärs)? Jag antar att konsistensen på smeten med mixad lever blir väldigt lös!

Jag får fundera på det tills imorgon :) Gott kommer det att bli oavsett i alla fall!

Dagens PT-pass

 
 
Det är äntligen helg igen, hurra! Det har dock varit en riktigt usel vecka för mig faktiskt. Jag har varit så slut, helt orkeslös och har bara velat ligga i sängen under täcket och inte göra någonting. Alla promenader och försök till träning har varit så halvdana och utan energi - i alla fall när det har varit på egen hand, självklart har de två pt-passen gått helt okej!

Idag var extra kul då Madeleine petade in lite cardio i  mitt pass, så att jag skulle få testa på! Det var ÄCKLIGT jobbigt! Två minuter högintensivt i roddmaskinen, därefter 20 reps crunches med armbåge mot knä, tillbaks på roddmaskinen i 2 minuter, 20 crunches, tillbaks på rodden och crunches igen som avslut. Självklart var rodden det vidigaste - att ro för livet och bara öka öka öka för att komma upp i maxpuls var inte det minsta roligt ;)

MEN - välbehövligt! Bestämt är nu att ett av mina två pass i veckan kommer att innehålla lite kondition, både på gott och ont måste jag väll säga ;) Men det SKA ju vara jobbigt!
 
Och resultat efter mina pt-pass ser ut som ovan! Blåmärken lite här och där. Dom där kommer från kabelmaskinen (som jag förvörigt ÄLSKAR, bästa övningarna!) med två olika versioner av wood chops (som denna och denna!)

Sötningsmedel

 
 
Idag fick jag mig en liten tankeställare. Den senaste veckan har jag ju tillåtit mig sötningsmedel. Kanske det sämsta beslutet ever! Nu efter en vecka med sötströ till fläskpannkakan, steviasötad hallonsylt till frukostgröten i helgen, en tsk sukrin gold i kaffet, tre cola zero i helgen och på det färska jordgubbar i grädde med sötning så KÄNNS det i kroppen att något inte riktigt står rätt till. Jag har halsbränna, blir kass i magen, och jag kan tänka mig att tröttheten och känslan av obehag i kroppen kommer från sötningen.

Eller vad tror ni?

Jag är i valet och kvalet om jag ska kasta skiten i soptunnan? I alla fall sylten - det är ju faktiskt så mycket godare med frysta bär helt naturliga utan att söta. Risken med att ha sylten ståendes i kylen är ju så klart att jag äter av det, även om jag vet att jag inte mår speciellt bra av det.
 
Har efter denna vecka fått ett helt nytt synsätt på sötningsmedlet. Tidigare har det varit "vardag" för mig, och det kan ju bero på en stor mängd sötning efter ett längre uppehåll utan det som har ställt till det just nu, haha!

Att tröstäta

Det händer inte ofta att jag "tröstäter" (dvs. äter för att jag på något sätt mår sämre känslomässigt / fysiskt), men ibland slår det till. Nu var det OTROLIGT länge sen det hände, och vilken tur att det som finns att tillgå hemma ändå är inom ramarna av LCHF ;)

Trött, less, med dåligt samvete efter att ha avbokat kvällens spinningpass, samt med noll motivation till att gå ut och gå så pressade jag i mig ett stort gäng finncrips! Dom borde ju egentligen INTE finnas hemma hos mig. Tanken när jag köpte dom förra helgen var att lyxa med två till frukost under helgen. Tanken var inte att hetsäta +6 stycken.

Så. Hädanefter så kommer det inte finnas finncrips hemma hos mig överhuvudtaget. Aldrig mer. Det blir konsekvenserna för när jag inte kan hejda mig själv helt enkelt! Men man får se det från den ljusa sidan - det var inte en chips eller godispåse som slank ner i alla fall!
 
Jag försöker idag att känna efter vad som EGENTLIGEN är fel, och det vettigaste jag kan gissa på - varför jag är så trött och less och med ingen ork är för att det är en förkylning på g. Hoppas på det i alla fall! :)
 
Nya tag idag, och inget mer tröstätande!

Dagens löppass!

Hurra! Idag tog jag mig till SATS för löpning på bandet. Men lite tunga steg från en lång dag på skolan, men ack den som ger sig!

Det var sjukt längesen jag sprang så bra och så lätt! Mina tunga ben sen igår var som bortblåsta vilket var otroligt skönt. Uppvärmning blev 20minuter och 2 kilometer på bandet med lutning, och löpningen blev sammanlagt 20 minuter och 2,73 km. Som avslut 10 minuter och 1 kilometer med kraftig lutning.
 
Det var otroligt skönt med löpningen då mina löparknän inte kändes av överhuvudtaget (peppar peppar). Jag  stretchade innan jag började löpningen, stretchade efter 10 minuter löpning och igen efter 5 minuter, samt efter 20 när jag var klar.

Nu ska jag springa 20 minuter fram till sommaren (tror jag i alla fall! Kanske ökar lite innan :)), och förhoppningsvis vågar jag öka lite till då. Sakta men säkert ska det gå, och jag hoppas innerligt att knäna är med mig ;) Det var längesen jag sprang och inte kände av dom.

En tung start på veckan

Det har varit en tung start på den här veckan! Ovanligt tung. Jag vet inte vad det beror på men enda förklaringen är att jag måste starta upp igen efter påskledigheten. Min kropp måste verkligen ha tagit den korta vilan och ledigheten på allvar!

Igår var det PT-pass och det var RIKTIGT tungt! Vi hade samma vikter som i tisdags förra veckan - då gick allt som en dans, men igår så var det rejält kämpigt. Jag blev snabbt trött i musklerna och hade inte samma fokus som veckan innan och fick verkligen ta i för att göra mina set. Förhoppningsvis så är jag tillbaks i sinnet och har väckt musklerna lagom till på fredag när nästa pass är ;) Däremot så har jag en jädra träningsvärk idag både här och där så något måste ju ha gått rätt i alla fall!

Idag var planen spinning men då jag inte orkade vänta kvar på skolan i tre timmar så åkte jag hem, handlade och tog en PW i det härliga vädret istället. Det kändes som att frisk luft behövdes! Dock så var det tungt att gå också. Mina ben var tunga, kändes som bly och uppförsbackarna var riktigt jobbiga. Konstig och ovanlig känsla!
 
Imorgon blir det löpning på bandet i alla fall! Hoppas bara att benen är med mig!

I min matlåda: Korv med bröd toppat med avokadoröra och pico de gallo (tomatsallad)

 
 
ALLTSÅ, KORV MED BRÖD! Jag älskar det! Snabbmat när den är som allra allra bäst! :) Idag var mina tillbehör en enkel avokadoröra och "pico de gallo" - en slags tomatsallad. Jag toppade de heta korvarna med dessa två tillbehör samt extra majjo och knaperstekt bacon. Avslutade med lite steviasötad ketchup och lite senap :) MUMS!

Gör så här:


Korvbröd:
1,5 dl mandelmjöl
2 dl pofiber
3 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
salt
3 äggvitor (spara gulorna och gör egen majonnäs av!)
2,5dl kokande vatten
 
Blanda allt det torra, häll sedan snabbt på äggvitorna och det kokande vattnet och blanda / vispa ihop. Degen blir svårarbetad fort så se till att röra ihop allt snabbt.
 
Forma degen till 6 stycken avlånga korvbröd som sedan plattas till en aning - de kommer att resa sig bra.
Grädda i ugnen på 175g i ca 1h.

Avokadoröra:
3 avokadosar
1 liten röd finhackad chili
1 msk citronsaft
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk koriander
0,5tsk spiskummin
salt + peppar

Mosa avokadosarna och blanda i resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.

Pico de gallo:
3 stora tomater
1 röd lök
3msk hackad färsk koriander
1msk citronsaft
salt

Dela tomaterna och ta bort det blöta köttet innuti (använd inte då det gör pico de gallon väldigt blöt...), finhacka tomaterna, finhacka löken, blanda ihop och rör ner de övriga ingredienserna. Smaka av med salt.

Stek korvarna och lägg i brödet. Knaperstek bacon att lägga med korven i brödet om så önskas. Lägg på avokadoröran, på med pico de gallo, toppa med majonnäs! Mums!

Så här vill jag att denna månad ska vara!

April! Redan den 7e men fortfarande i början av månaden :) Det är dags för lite mål för hur denna månad ska se ut, eller hur jag vill att den ska vara!
 
Min tanke för någon vecka sen var att april månad skulle fortsätta på den lite mer strikta vägen - det gick ju så bra i mars! Men nja, jag har ändrat mig. Främst för att jag vill få plats med lite "friare" maträtter denna månad - som korv i bröd, currykycklinggrytan och fläskpannkaka.

Jag har planerat in en dag där jag ska tillåta mig att kliva utanför ramarna av LCHF. Med vad vet jag inte riktigt (det lutar mot chokladpraliner från en butik här i Stockholm!). Den dagen är planerad lagom till Eurovision Song Contest den 27e maj, och då är planen att äta strikt den månaden istället, som lite kompensation för den där inplanerade "ätdagen" eller vad man nu vill kalla det.

Därför vill jag tillåta mig själv att  äta lite lösare denna månad- men såklart fortfarande helt inom ramarna av LCHF! :) Så här vill jag att april ska se ut matmässigt:
-Sötströ / sötning okej på helger och i vissa maträtter (som till fläskpannkakan!)
-Lingon okej till fläskpannkakan.
-Dessert en-två dagar till helgen.

Utöver det äter jag som "vanligt".

Träningsmässigt ska det se ut så här:
-KRAV på ett spinningpass i veckan
-Två PT-pass i veckan
-Löpning 1-2ggr i veckan
-PW +1h 2ggr i vecckan.
 
Jag har ju varit relativt okej med träningen ända sen nyår, men visst faller det bort något spinningpass och någon PW varje vecka - mycket beroende på hur mina skoldagar ser ut.

April i mat!

Så här är planen att mitt april kommer att se ut i mat!
 
 
 
 

Helgfrukosten och hur mars månad har varit

 
 
Ledighetsfrukost! Kör fortfarande stenhårt på gröten, men nu till påsk och när mars månad är slut har jag lyxat med ägg på finncrisp med kaviar. Dock max 2 finncrips åt gången!

Nu är det ju april och dags för lite utvärdering av mars månad både mat- och träningsmässigt! Mina "mål" såg ut så här. Samtidigt som maten för mars månad såg ut så här, med vissa ändringar och undantag.

Tycker att det har flytit på väldigt bra. Jag har skött maten jättebra, förutom liiiite steviasötad ketchup samt lite senap under veckan med hamburgare. Utöver det så har jag skött under 5g kollisar per 100g relativt bra, och sötning eller socker har jag undvikit helt, och jag har mått kanon!

Träningen har väll också fungerat, det har blivit både spinningpass, löpning på band samt längre PW's, och så klart mina PT-pass på det!

Syrlig citronkaka med vaniljfudgetäcke



Det är april! Det betyder att min helt sötningsfria månad är slut. Jag firade 2 april med en cola zero, idag har jag svängt ihop och experimenterat fram denna ljuvliga paj! Som bekant så älskar jag sött och syrlig i kombo, som den här vinbärskakan med vaniljfudgetäcke. Så jävla gott att kombinera något syrlig med vaniljfudge.

Gör så här:

Pajskal (recept från Lesscarbs!):
50g smör
2,5 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 tsk sötning (jag använde sukrin gold!)
1 msk vatten
1 tsk fiberhusk

Citronfyllning:
ca 0,5dl sötning (mer om man vill ha sötare!)
2 ekologiska citroner (både skal och saft!)
3 äggulor
2 hela ägg
50g smör

Vaniljfudgetäcke:
2,5dl grädde
50g smör
3 msk sötning
1 krm salt
0,5 tsk vaniljpulver

Börja med pajskalet, sätt ugnen på 175 grader. Knåda ihop alla ingredienser och tryck ut i en springform. Låt stå i kylen ca 10 minuter. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Ta ut och låt svalna!
 
Gör citronfyllningen: lägg sötningen i en kastrull. Riv skalet från citronerna, samt pressa ut saften och blanda med sötningen. He på plattan och värm tills att sötningen har lösts upp. Vispa ihop äggulorna med de hela äggen. Vispa sedan ner äggen i citronsaften lite i taget under kraftig omrörning. Viktigt att det inte börjar koka - sänk värmen på plattan! Värm och rör tills du uppnått önskad konsistens på citronfyllningen. Ta då av kastrullen från värmen och rör ner smöret. Låt svalna, och häll sedan i pajskalet. Täck med folie och låt stå i kylen.

Gör vaniljfudgen: He alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen på plattan och låt fudgen puttra tills det blir sega bubblor, rör om emellanåt När fudgen är klar låt den svalna riktigt mycket och bred sedan ut fudgen på citronkakan. Ställ tillbaks i kylen någon timma så att fugen verkligen får tid att stelna. Servera sen med en klick grädde om så önskas!

Nya byxerna!

 
 
I onsdags! Löpträning, och jag gjorde faktiskt 3 kilometer. Det var längesen! Knäna pallade vilket kändes otrooooooligt skönt! Hemligheten var att stanna efter 10 minuter för att stretcha, fortsätta löpa i 5 minuter till, stretcha igen och sen gick dom sista 5 minuterna som på räls.

Jag tror att jag har styrketräningen att tacka för att det känns bättre. Mycket benträning i kabelmaskin med spark bakåt med benet samt dom bulgariska utfallen har hjälpt. Nu ska jag bara fortsätta löpa FÖRSIKTIGT och köra på med styrketräningen så förhoppningsvis kommer rundorna bli längre och längre!

Sen vill jag också visa mina nya träningsbyxor! Så jädrans snygga! Och riktigt sköna! :)
 




RSS 2.0