Syrlig citronkaka med vaniljfudgetäcke



Det är april! Det betyder att min helt sötningsfria månad är slut. Jag firade 2 april med en cola zero, idag har jag svängt ihop och experimenterat fram denna ljuvliga paj! Som bekant så älskar jag sött och syrlig i kombo, som den här vinbärskakan med vaniljfudgetäcke. Så jävla gott att kombinera något syrlig med vaniljfudge.

Gör så här:

Pajskal (recept från Lesscarbs!):
50g smör
2,5 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 tsk sötning (jag använde sukrin gold!)
1 msk vatten
1 tsk fiberhusk

Citronfyllning:
ca 0,5dl sötning (mer om man vill ha sötare!)
2 ekologiska citroner (både skal och saft!)
3 äggulor
2 hela ägg
50g smör

Vaniljfudgetäcke:
2,5dl grädde
50g smör
3 msk sötning
1 krm salt
0,5 tsk vaniljpulver

Börja med pajskalet, sätt ugnen på 175 grader. Knåda ihop alla ingredienser och tryck ut i en springform. Låt stå i kylen ca 10 minuter. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Ta ut och låt svalna!
 
Gör citronfyllningen: lägg sötningen i en kastrull. Riv skalet från citronerna, samt pressa ut saften och blanda med sötningen. He på plattan och värm tills att sötningen har lösts upp. Vispa ihop äggulorna med de hela äggen. Vispa sedan ner äggen i citronsaften lite i taget under kraftig omrörning. Viktigt att det inte börjar koka - sänk värmen på plattan! Värm och rör tills du uppnått önskad konsistens på citronfyllningen. Ta då av kastrullen från värmen och rör ner smöret. Låt svalna, och häll sedan i pajskalet. Täck med folie och låt stå i kylen.

Gör vaniljfudgen: He alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen på plattan och låt fudgen puttra tills det blir sega bubblor, rör om emellanåt När fudgen är klar låt den svalna riktigt mycket och bred sedan ut fudgen på citronkakan. Ställ tillbaks i kylen någon timma så att fugen verkligen får tid att stelna. Servera sen med en klick grädde om så önskas!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Ingen grädde i vaniljfudgetäcket?

Svar: Tack! Har lagt till i receptet nu!!
Sofie Marklund

2015-04-04 @ 13:59:21
Postat av: Anonym

Tack att du ändrade!☺

2015-04-04 @ 23:49:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



RSS 2.0