I min matlåda: Marinerad kycklingfilé i ugn med brynt vitlökssmör och smörstekta champinjoner

 
 
 
Alltså, MUMS! Så här såg dagens middag ut, och med 5 matlådor som ska avnjutas de kommande dagarna - vilken lyx! Det är kycklingfileer som har stått i marinad under natten, sen stekta i ugn, tillsammans med smörstekta champinjoner och fantastiskt goda kryddsmör!
 
Så här gjorde jag kycklingen:

1kilo kycklingfileér
1dl olja (jag hade raps)
2 pressade vitlöksklyftor
1msk soja
1msk dijonsenap
0,5tsk vit- eller svartpeppar
2tsk chicken & steakkrydda från Santa Maria (kan uteslutas!)

Putsa kycklingfiléerna och dela alla i två delar, blanda ihop alla ingredienser till marinaden och lägg kycklingen i en stor bunke. Häll på marinaden och rör om med händerna och att kycklingarna blir riktigt täckta och insmorda. På med folie och låt gosa till sig i kylen över natten.

Sätt ugnen på 200grader och lägg alla fileer i en ugnsfast form. Se till så att all marinad följer med! Skjuts in i ugnen i ca 30minuter. Åt tillsammans med kryddsmör med smak av brynt vitlök, samt smörstekta champinjoner och lite sallad.

Till Kycklingen har jag bunkrat upp med tre olika kryddsmör att ta fram ur frysen när det är dags att äta.

Brynt vitlökssmör (Recept från Birgitta Höglund):
150g mjukt smör
4 stora vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk citronsaft
ca 2msk persilja
Havssalt och vitpeppar

Hacka vitlökarna grovt, stek i oljan tills att dom blir lite gyllenbruna. Tillsätt citronsaften och låt koka ihop ett litet tag. Låt svalna. Mixa sen ihop vitlöksblandningen med smöret, jag använde stavmixer. Blanda i persiljan och smaka av med salt och peppar. Lägg smöret på en bit plastfolie som rullas ihop till en korv.

Lime- och koriandersmör:
150g mjukt smör
1 kruka koriander
Saften från 1 lime
Salt och peppar

Mixa alla ingredienser och smaka av med salt och peppar! Lägg på plastfolie och rulla ihop till en korv.

Citron- och basilikasmör:
150g mjukt smör
1 stor pressad vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 kruka basilika
1 msk citronsaft
Rivet skal från en citron
Salt och peppar

Mixa vitlöksklyftan med basilikablad, citronjuice och olivolja med stavmixer. Tillsätt smöret och fortsätt mixa. Rör ner citronskal, salt och peppar. Lägg smöret på en bit plastfolie och rulla ihop till en korv.

Smörena förvaras i kylen tills att dom har blivit hårda - ta då ut dom och skär upp i portionsbitar, lägg i matlådor och in i frysen. Ta ut ett tag innan servering så att smöret hinner mjukna en aning :)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



RSS 2.0