Utvärdering efter 1 månad strikt LCHF


+ Jag har känt mig piggare, mer motiverad och driven i allmänhet.
+ Jag har inte känt dåligt samvete över mat, som jag (tyvärr) annars kan göra med mycket grädde och annat "gott" till.

Tankar om rutiner

Träningen har blivit lidande, likaså mina pw's, och det är så tråkigt att något så 'litet' som ändrade rutiner under dagarna ska skaka om och påverka mig så sjukt mycket...
Strikt LCHF: Lövbiff med stekta champinjoner och bearnaisesås

En tung vecka
Idag har det äntligen börjat bli bättre, men i förrgår var det illa. Yrsel, gråt, illamående och sån smärta. Massa ipren varje dag i flera dagar, samt att jag har smort mig med ipren tre-fyra gånger om dagen, men det har inte hjälpt. Så hemskt! Det har verkligen påverkat mig så negativt. Man blir så trött och slut och ledsen över att ha ont.
Idag fick jag i alla fall tummen ur och ringde och bokade tid hos en kiropraktor i Huddinge, som jag ska få träffa på tisdag. Nu är ju det onda i stort sett över, men det kan vara bra att få det knådat och knäckt i alla fall. Ser fram emot det! :)
I alla fall, varför det har blivit så här är antagligen en salig kombination av nervositet över praktikplats, ovanligt mycket datorsittande, dålig arbetsställning md två illustrationsuppdrag under veckan samt ett styrketräningspass i tisdags som nog fick bägaren att rinna över lite. För mycket spänningar helt enkelt.
Ska se till att ta det väldigt lugnt nu i helgen, även om jag är sugen på lite styrketräning så tror jag att nacken och axlarna kommer att må bra av att få slappna av lite. Det blir yoga, promenad och kanske lite löpning i alla fall.
Hoppas ni får en fin helg!
Strikt LCHF: Köttfärssås med shiratakinudlar och riven parmesan

Igår tänkte jag flera gånger på vad jag VERKLIGEN vill äta, något som jag är sugen på - för att vilja äta, haha. Det blev shiratakinudlar med köttfärssås. Jag är egentigen inte så mycket för köttfärssås, men helt otroligt nog så var det det enda jag skulle kunna tänka mig att äta, så så fick det bli :)
En portion köttfärssås med 25g spenat och ca 30g riven parmesan och 100g nudlar landar på strax under 5 kolhydrater.
Gör så här, för 6 portioner:
600g köttfärs (nöt)
100g (1st) gul lök
1 vitlöksklyfta
100g champinjoner
2 msk tomatpuré
1dl krossade tomater
Ev. lite färsk basilika
1dl creme fraiche
Hacka löken, pressa vitlöken och skär paprikan i bitar och stek i smör tills att de har fått lite färg och blivit glansiga. Tillsätt färsen och stek tills klar. Tillsätt hackade champinjoner, stek lite till. Lägg i tomatpurén, krydda med önskade kryddor, tillsätt sen de krossade tomaterna. Låt koka ihop ett tag, och puttra på låg värme. Tillsätt creme fraichen mot slutet.
Servera med lite färsk spenat, och ett halvt paket shiratakinudlar (jag köper mina från LCHFklubben), samt riv över mycket parmesanost! Mums!
Blä!

Har ni några tips på bra mat att äta när det blir så här? Något som är lätt att få i sig, som man inte blir äcklad av att äta, haha. Blir ju helt matt och slut av att inte kunna äta. Usch!
LCHF och protein
Man tror att man kompenserar avasaknaden av kolhydrater med mer protein, vilket är så fel. Det är ofta dom som är nya med LCHF, eller dom som inte är tillräckligt insatta som har en stark tro till detta. Grejen med LCHF är att öka på fettet och också bli "fettdriven" - dvs att störtsta intaget från måltiderna ska vara fett, vilket också du får din energi från, och det är det som ska hålla dig mätt.
Nej, man bör inte äta mer protein än "vanligt". Det är aldrig bra att överäta protein - jag blir väldigt irriterad på mnniskor som tror att vi som äter LCHF äter sjuka mängder kött - det stämmer inte någonstans! Var i LCHF hittar du att man ska äta mer protein? Ingenstans. Det handlar om okunskap och uttalar man sig utan att veta fakta ska man inte säga någonting alls, enligt min mening. Har du ätit "LCHF" där du har ökat fettet någorlunda, minskat på kollisarna och kompenserat minskningen av kollisar med att öka på proteinet så är du ute och cyklar, punkt.
Strikt LCHF: Heta kycklinglår med bearnaisesås



5 kycklinglår, ca 1,4g kolhydrat per lår
Ett tungt löppass

Det känns som att jag bara får sämre och sämre kondition och ork, vilket inte känns så kul. ELLER så var det på grund av PT-passet dagen innan? Med benövningarna som tog ut musklerna lite? Jag hoppas på det i alla fall. Nästa pass är planerat till söndag, då hinner musklerna nog återhämta sig lite efter morgondagens PT-pass.
Strikt LCHF: Kycklinglår med smak av rosmarin & spiskummin


7 kycklinglår, ca 1,4 kolhydrat per lår
Att räkna


När jag började äta strikt LCHF nu förr-förra veckan så tog jag tag i Lifesum-appen igen. På både gott och ont. I Lifesum registrerar man det man äter under dagen, för att på ett enkelt sätt räkna ut hur mycket kolhydrater, fett och protein man får i sig under en dag. Ett bra sätt OM man känner att man vill hålla koll på hur mycket kollisar man faktiskt får i sig.
Det har fakstiskt varit en stor hjälp för mig nu när jag har börjat att äta strikt - jag vet på ett ungefär vad mina måltider landar på för kh-innehåll och jag kan "förbererda" kommande dagar med planering på vad jag kommer att äta då. Det har varit en viktig del för att faktiskt få mig in i ett strikt LCHF-tänk. Efter den här strikta perioden så kommer jag att veta hur mycket jag kan äta och vad mina måltider bör innehålla för att jag ska landa under 10 kolhydrater per dag. Men det är bara en tillfällig hjälp, och inget som jag kommer att hålla på med konstant.
Strikt LCHF: Omelettwrap med kallrökt lax, bacon och räk- & romröra





En av mina strikta måltider denna vecka blir en omelettwrap fylld med kallrökt lax, knaperstekt bacon och räk- och romröra. Mums! Jag utgick från Tjockkockens recept på omelettwraps, men uteslöt en äggvita.
6 portioner, 4g kolhydrater per portion.
Gör så här:
Räk- och romröra:
2,5dl majonnäs (2dl hemmagjord, 0,5dl köpt)
150g skalade färska räkor
50g röd lök, finhackad
3msk röd stenbitsrom
2-3msk dill
Omelettwraps:
12 äggvitor
6 ägg
12 msk grädde
2 paket bacon
400g kallrökt lax
Blanda alla ingredienser till räk- och romröran, ställ i kylen. Vispa ihop alla ingredienser till omelettwrapsen. Smält smör i en stekpanna och häll i lite av äggblandningen. Stek på medelhög värme tills att wrapen har fått färg, vänd och stek klar på andra sidan. Låt svalna på en tallrik.
Knaperstek bacon och öppna laxpaketen. Lägg en omelett på en tallrik (eller på ett foliepapper, om du ska rulla ihop och packa in, inte äta direkt), lägg på lax, bacon och klicka på räk- och romröran. Rulla ihop! Mums!
Majonnäs på ghee

Den senaste tiden har jag valt att inte smaksätta min majonnäs med annat än vinäger, då jag föredrar den mer neutral. Majonnäs kan ha en kraftig smak, och på detta sätt kan jag använda den till "annat" än vad jag brukar då majonnässmaken inte tar över. Ex. smaksätta i efterhand. Vill jag ha majonnässmak på så blandar jag i lite extra köpt majonnäs, tex. när jag ska göra min räk- och romröra.
Gör så här:
3 äggulor
ca 2dl ghee
en liten skvätt vitvinsvinäger
Mixa ihop äggulorna och vinägern. Låt stavmixern gå hela tiden, och häll på lite ghee åt gången. Fortsätt häll på och mixa tills att majonnäsen har fått den konsistens du önskar.
Ghee

Så igår gjorde jag egen ghee, som kort och gott är en variant av skirat smör. I processen för att göra ghee separeras mjölkprotein och fett. Mjölkproteinet silar man bort, och kvar blir endast fettet.
250g smör
2. Låt smöret sjuda till det börja bilda fast skum på ytan.
3. När skummet blivit gyllenbrunt, ta en sked och ta bort så mycket av skummet från ytan som du kan. Du bör nu tydligt se en seperation mellan mjölkproteinet som ligger på botten och smöroljan.
4. Låt det smälta smöret svalna under några minuter.
5. Filtrera det smälta smöret genom ett flergångskaffefilter eller en ostduk ner i en värmetålig behållare till exempel en glasburk.
6. Nu är din ghee färdig, låt den svalna.
Strikt LCHF: Enkel ostpanerad omelett

Jag har haft svårt för att hålla nere kolhydraterna om dagarna, men insåg för någon vecka sen att om jag lägger en ostpanerad omelett med lite knaperstekt bacon som ett av målen under dagen så kan jag låta dagens andra mål vara lite "friare", om ni förstår vad jag menar? Och jag håller mig lättare under 10g kollisar under dagen.
Nu har jag dock varit duktig och också kört max 5-8g kh på dagens andra mål, så oavsett hamnar jag väldigt lågt, och garanterat under 10g kolhydrater på en dag. Så, den här omeletten har faktiskt hjälpt mig mycket :D
Gör så här:
2 ägg
60g riven gräddost (eller mer)
salt och peppar
någon extra valfri krydda (körde några vändor med Santa Marias "garlic and pepper" denna gång)
Vispa ihop äggen och krydda med salt och peppar, smält smöret i en stekpanna och häll i äggen. Stek ett tag. Lägg på 2/3 av osten på omeletten, och vänd sedan på den så att osten hamnar i botten. Stek ett tag till. Lägg på resten av osten på ena halvan av omeletten och krydda med någon krydda du gillar. Vik ihop omeletten när osten neråt i stekpannan har blivit riktigt krispig.
Ät med knaperstekt bacon eller korv med hög kötthalt och lågt kolhydratsvärde!
Lite mer om strik LCHF

-Jag började med att helt och hållet utesluta socker - okej med sötningsmedel till efterrätter.
5km pw

Imorgon ska jag se till att löpträna lite. Jag bara måste få in den rutinen igen, och alltså 3km är ju hur lite som helst, tar bara "några minuter". Så - imorgon blir det löpning!
PT-träningen och en lugn promenad
Och även om min träningsvärk i magen var utom denna värld så blev det 2x20 crunches på bolljäveln mellan min lilla konditionsdel som är 3x2 minuter rodd. Fy fan, jag blev helt slut!
Pw och löpning

Strikt LCHF: Kokt lax med räk- och romröra, kokt ägg och knaperstekt bacon

Räk- och romröra:
100g färska räkor
3,5dl majonnäs
0,5 dl creme fraiche
3 msk färsk dill
50g rödlök
3 msk röd stenbitsrom
ev. salt och lite peppar
8 kokta ägg
2 paket bacon
Blanda helt enkelt alla ingredienser och låt stå kallt innan servering! Laxen kokade jag i vatten med en buljongtärning samt några kvistar dill. Koka äggen, låt svalna och knaperstek baconen.
Strikt LCHF: Lammfräsbiffar med myntasmör

Jag är inne i en strikt period med LCHF nu. Jag har ätit LCHF i 3 år och aldrig vågat mig på att äta strikt, men nu har jag "jobbat upp mig" mentalt för att äta så, testat lite emellanåt och det har känts bra, så nu kör jag all in :)
Igår lagade jag lammfärsbiffar med fetaost, som jag äter med smörstekt sparris och ett kryddsmör smaksatt med bland annat mynta! Sååå gott!
500g lammfärs
1 paket bacon
1msk färsk hackad timjan
1 ägg
rivet skal från en halv citron
1 pressad vitlöksklyfta
150g tärnad fetaost
200g rumstempererat smör
4 msk färsk hackad mynta
rivet skal från en halv citron
ca 0.5 msk citronsaft
2 tsk flingsalt
200g färsk sparris
4msk smör
Sätt ugnen på 150 grader. Skär baconet i små bitar och knaperstek. Finhacka löken och häll i stekpannan, stek med baconet tills att löken blivit glansig. Ställ åt sidan ett tag för att svalna.
Lägg färsen i en bunke och lägg i lök- och baconfräset. Lägg i övriga ingredienser utom fetosten och knåda ihop. Tillsätt fetan mot slutet och blanda i. Forma fem biffar som steks snabbt i het stekpanna med mycket smör, så att dom får fin stekyta. Lägg biffarna i en ugnsfast form och låt efterstekas i ugnen ca 20min tills färdiga.
Gör myntasmöret. Blanda samman alla ingredienser med smöret för hand eller med elvisp / stavmixer tills att allt har blandats väl. Lägg smöret på en bit gladpack och rulla ihop till en korv, förvara i kylen.
Periodisk fasta (16:8)

Detta är ju långt ifrån nytt för mig - jag har fastat enligt den här metoden förut, och det har gått bra. Dessutom så blir det inte så mycket annorlunda för mig då jag emellanåt ju ändå inte äter frukost (dricker fettkaffe / ägglatte). På helger äter jag inte något förrän runt 13, så man kan väll säga att jag fastar då och då ;)
Men nu mer strikt och konttrollerat! Endast kaffe tilll frukost denna vecka, och detta med kombination striktare LCHF hoppas jag ska rucka lite på min viktnedgång som har stått still i närmare ett halvår nu :)
Matlagningskväll

Det blev fyra lådor kokt lax med en krämig räksås med mycket majonnäs, röd lök, räkor, stenbitsrom, dill och en liten klick majonnäs. Med ett ägg landade portionen på bara 2 kollisar. Jag bara ÄLSKAR räksås, det är otroligt gott :)
Jag svängde också ihop fem matlådor med lammfärsbiffar, som kommer att komma upp i ett eget recept här framöver :) Väldigt gott i alla fall, med ett kryddsmör smaksatt med mynta, vitlök, flingsalt och citron! MUMS!
Sofies chokladbollar!
Jag har ju delat det här receptet på bloggen en gång tidigare också, men det är värt ett inlägg till tycker jag ;)


100g smör
2,5dl mandelmjöl
0,5dl kokosmjöl
1dl fibrex
0,5dl sötning, eller efter smak (tex. Sötströ eller Sukrin Melis)
3msk kakaopulver
ca 2 kryddmått vaniljpulver
1msk kokt kaffe
Kokos för garnering
Knåda ihop smöret med allt det torra. Tillsätt kaffe och knåda ihop noggrant.
Rulla till lagom stora bollar, och rulla i kokos. Ställ in i kylskåpet så att dom blir lite kylda.
NJUT! Lova mig att ni testar att göra dom! Ni kommer inte att ångra er :) Nästa gång tänker jag smälta mörk choklad att doppa bollarna i innan jag rullar dom i kokos. Det kommer bli super, tror jag!
---- OBS! Om ni lånar receptet rakt av, och sedan lägger ut det på eran egen blogg - hänvisa gärna till min blogg med en länk så att jag får den cred för receptet som jag tycker att jag förtjänar! Tack på förhand! ----
2 timmar pw och lite personliga rekord!


Sovmorgon

Strikt LCHF: Pizza på enkel botten


För fyra portioner, med min "topping" (se längre ner) ca 5g kolhydrater per portion.
Gör så här:
4 dl riven ost
4 msk majonnäs
6 msk pofiber
Sätt ugnen på 225 grader, blanda ihop alla ingredienser till en smet och bred ut på en ugnsplåt med bakplåspapper på. Grädda i ugnen ca 15 minuter, eller tills att botten har fått fin färg. Ta ut.
Toppa med det du gillar, jag använde 1,5dl krossade tomater (Änglamarks), en halvt paket salami, 6 medelstora färska champinjoner och två bitar mozzarella. In i ugnen tills att mozarellan har smält och fått färg!
Ät med bearnaisesås!
En liten tävling

En riktigt riktigt bra motivation till att ta sig ut på pw's! Och Runkeeper är guld värt - varje gång Marina går en promenad och det registreras så får jag en notis på mobilen, och blir extra peppad att gå ut jag med.
Igår såg det ut så här, och jag måste bara passa på att skryta - förra veckan var min bästa veckan någonsin på Runkeeper. Sammanlagt 39,5 kilometer gick jag! Bra jobbat tycker jag!
Mat i maj!

Nu är det maj och nya tag. Den här månaden ska jag fortsätta att strikta till det ännu lite mer. Jag har en liten samling striktare måltider, som jag kommer att fokusera på till ett mål om dagen, medan det andra målet kommer bli "normal" lchf, eller mer mot det strikta.
Vaniljkrämer x2 á la Sofies LCHF

Vaniljkrämerna är faktiskt egentligen värd ett eget inlägg tycker jag! Otroligt goda i tårta, men också väldigt god att bara äta som den är, kanske med några färska jordgubbar eller hallon :)
Jag har två varianter på mina vaniljkrämer, en är lite mildare och "tryggare" i smaken, medan den andra är lite syrligare och med lite mer "schwung" i :)
Vaniljkräm #1, som är lite syrligare
-250g kesella
-1 dl vispgrädde
-1 tsk vaniljpulver
-0,5 dl sötning (Sötströ eller SukrinMelis)
-2 äggulor
-1,5 gelatinblad
Lägg gelatinet i blöt. Vispa grädden. Vispa ihop äggulorna med sötningen, och blanda sen ner kesellan och vaniljpulvret. Blanda grädden med kesellablandningen. Häll allt i en kastrull och värm försiktigt. Det får inte börja koka! I med gelatinet och rör om så att det löses upp. Häll upp krämen i en skål och låt stå i kylen. Rör om i krämen då och då.
Vaniljkräm #2 - mjukare i smaken!
-3 dl grädde
-1 tsk vaniljpulver
-4 äggulor
-1-2 msk sötning (Sötströ eller SukrinMelis)
-1,5 gelatinblad
Lägg gelatinet i blöt. Häll 1 dl grädde i en kastrull tillsammans med vaniljpulvret och låt koka upp under omrörning. Låt det sedan svalna lite. Vispa äggen och blanda med den uppkokta grädden. Låt sjuda på låg värme tills att det tjocknar. Ta av kastrullen och tillsätt gelatinet. Låt svalna lite, och vispa resten av grädden som du sedan rör ner i det andra! Häll krämen i en skål och ställ in i kylen. Här ska det också röras om då och då!